Importanta otelului pentru societatea moderna

Otelul este unul dintre cele mai utilizate metale in societatea moderna. Versatilitatea, durabilitate si rezistenta sa il fac o alegere populara pentru multe aplicatii diferite: constructii/ confectii metalice, tevi pentru transportul apei calde/ reci potabile, piese si parti pentru utilaje, stalpi de linii electrice, productia de masini, industria publicitara, electrocasnice etc.

De asemenea, otelul reprezinta o optiune ecologica si la preturi accesibile pentru antreprenorii din intreaga lume.

Productia globala de otel aproape s-a dublat intre 2001 si 2014. Astazi aproximativ 8 milioane de oameni lucreaza in industria siderurgica, aproximativ cat populatia Elvetiei.

Otelul este in stransa legatura cu modul in care lumea s-a dezvoltat si cu felul in care viata noastra de zi cu zi s-a schimbat. In anul 1950, in lume, erau doar 11 cladiri cu inaltimea mai mare de 200 m. Astazi exista 935 de cladiri mai inalte de 200 m, la nivel mondial. In acelasi an (1950) erau produse 10 milioane de masini in intreaga lume, numarul lor ajungand la 68 milioane, in 2014.

Dezvoltarea industriei siderurgice a insemnat reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de sera in ultimele decenii, prin imbunatatirea eficienței energetice si implementarea de noi tehnologii si practici. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera reprezinta o provocare globala, care necesita o soluție la nivel mondial. Industria siderurgica considera ca este foarte important sa se implice in mod activ si sa depuna eforturi pentru a se indrepta spre o societate cu emisii reduse de carbon.

Noile tehnologii au facut posibila elaborarea unor oteluri mai rezistente si mai versatile. Dintr-un total de aproximativ 2000 de clase de otel dezvoltate, 1500 sunt oteluri de inalta rezistenta. Exista inca un potential imens pentru dezvoltarea de noi clase de otel cu proprietati diferite. Cu toate acestea, modul in care isi va mentine pozitia sa dominanta va depinde de felul in care otelul poate exploata potentialul sau de dezvoltarea unor clase adaptabile unor noi nevoi. Acest lucru poate fi realizat prin rafinarea structurii și aplicarea tehnicilor de aliere, contribuind astfel la valoarea sa de utilitate. In viitor otelul trebuie sa fie gata sa se confrunte cu o concurenta acerba din partea aluminiului.