Inca o banca din Romania se restructureaza din temelii, 10 miliarde de euro arse in agricultura si cine va fi urmatorul Steve Jobs

Inca o banca din Romania se restructureaza din temelii, 10 miliarde de euro arse in agricultura si cine va fi urmatorul Steve Jobs

10 miliarde de euro arse in agricultura. Fermierii sunt la mana multinationalelor

Agricultura a primit in ultimii sapte ani injectii financiare de la Uniunea Europeana de 10 miliarde de euro prin platile directe catre fermieri si proiectele de investitii, dar balanta comertului cu produse agroalimentare este pe minus, din economie au disparut 600.000 de bovine, 2 milioane de porcine, iar gradul de faramitare al terenurilor este acelasi – aceasta a fost principala concluzie a evenimentului „ZF Agribusiness: Agricultura, la startul marelui boom?“, realizat in parteneriat cu casa de avocatura Ionescu si Sava, Agricover si Transavia, care a avut loc ieri in Bucuresti, noteaza Ziarul Financiar in editia electronica.

„Avem mult mai multi bani dupa 2007 directionati catre agricultura si o scadere a numarului vacilor mult mai mare. Unul din motive il reprezinta faptul ca proprietarul trebuie sa fie prezent zi de zi acolo. Tinerii nu au niciun fel de dorinta sa fie in ferma zi de zi. Ramanem o tara dependenta de clima, iar tendinta de crestere a productivitatii si de scadere a numarului de capete din Europa nu se regaseste si in Romania, la noi scade septelul si scade si productivitatea“, a spus ieri Valeriu Steriu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura, care a dat publicitatii in aceasta vara un cadru strategic ce urmeaza sa traseze directiile de dezvoltare a acestei piete in urmatorii 15 ani.

O alta banca din Romania se restructureaza din temelii

Dupa ce au ratat in ultimul moment vanzarea Nextebank catre un fond de investitii controlat de un miliardar din Hong Kong, ungurii de la MKB pregatesc banca pentru un alt cumparator. Peste jumatate din posturi vor fi desfiintate, la fel ca o buna parte a agentiilor, relateaza Capital.ro.

Nextebank, fosta  Romexterra, va ramane cu doar trei agentii in Bucuresti, arata o informare trimisa de banca propriilor clienti. Masura este parte a unui proces mai amplu de restructurare care, potrivit informatiilor Capital, presupune si desfiintarea a mai bine de jumatate din posturile angajatilor si inchiderea majoritatii agentiilor si sucursalelor din tara.

Contactat de Capital, directorul executiv al bancii nu a dorit sa comenteze detaliile insa a spus ca  la Nextebank se intampla ceea ce se intampla la majoritatea bancilor din Romania. Astfel, masurile luate recent de Nextebank ar fi fost impuse chiar de catre potentialul cumparator. Patria Credit, un IFN specializat in credite de consum, a mai incercat sa obtina de la BNR licenta pentru infiintarea unei banci insa fara succes. O parte a locurilor lasate libere de angajatii Nextebank restructurati ar urma sa fie ocupate de oamenii de la Patria Credit.

Intrebarea care bantuie Europa incepe sa aiba sens si la noi: Suntem condamnati la un deceniu pierdut?

Cu toate ca cele mai recente date macroeconomice din Europa arata o imbunatatire a sentimentului si prefigureaza o revenire a economiei, cei cinci ani de la inceputul crizei financiare au determinat o scadere a nivelului de prosperitate, cel putin in cazul Europei de Sud. Situatia este similara si in Romania, unde motoarele economiei par sa mearga in gol intrucat standardele de viata sunt departe de a-si reveni, scrie Wall-Street.ro. Intrebarea care bantuie Europa incepe sa aiba sens si la noi: Suntem condamnati la un deceniu pierdut?

Cand vorbim de un deceniu pierdut, termen consacrat in urma experientei japoneze din anii '90, nu inseamna neaparat ca o economie este privata de crestere economica, dar ratele de crestere nu sunt suficient de mari incat populatia sa simta o crstere a nivelului de trai. Exact asta se intampla acum in sudul Europei, dar si in Romania, iar acest lucru va reconfigura clasamentul economiilor in functie de PIB per capita, scrie Economy Watch.

Pana la sfarsitul acestui deceniu, Germania va fi cea mai bine cotata in ceea ce priveste standardele de viata, urmata de Franta, cu un mic pas mai in spate. In schimb, PIB per capita in cazul Italiei va fi 80% din cel al Frantei, iar cel al Spaniei la 70%. Pe de alta parte, Grecia va arata cu totul altfel dupa aceasta criza. Daca inainte de recesiune, standardele de viata in Grecia si Spania erau similare, pana la final de deceniu, PIB per capita al statului elen va fi la jumatate fata de cel al Frantei si la egalitate cu cel al Portugaliei.

De ce nu vor fi promovati niciodata cei mai buni angajati. Principiul dupa care se ghideaza tot mai multi angajatori

„Orice persoana este promovata pana atinge culmea incompetentei" - cam asa s-ar traduce, pe scurt, principiul lui Peter, o teorie elaborata in urma cu cateva decenii de catre profesorul canadian Laurence J. Peter, noteaza Business Magazin. Teoria, lansata in „The Peter Principle”, carte scrisa intr-un stil umoristic, aparuta in 1969, arata ca, dupa un anumit nivel, in urma unor promovari succesive, angajatii ajung sa isi depaseasca nivelul de competenta, devenind astfel incompetenti. Cu alte cuvinte, cine face performanta pe o anumita pozitie nu poate oferi garantia unei performante comparabile pe o pozitie superioara sau diferita. Si atunci, cum isi dau managerii seama daca sunt sau nu bune deciziile de promovare a subalternilor?

Atunci cand se iau decizii de promovare, angajatorul ar trebui sa ia in considerare un set nou de abilitati pe care ar trebui sa le aiba angajatul care va pasi pe o pozitie superioara, pentru ca, de obicei, cei care primesc un rol nou in cadrul aceleiasi echipe sunt tentati sa faca aceleasi lucruri ca pana atunci.

Cine si cat de mult a pierdut in Romania din prabusirea actiunilor Gabriel Resources

Doua fonduri de investitii romanesti au pierdut circa 1,2 milioane de dolari SUA, doar in urma prabusirii de luni seara, la Toronto, cu peste 53%, a actiunilor companiei Gabriel Resources (GBU), potrivit celor mai recente raportari. SIF Moldova a pierdut cel mai mult. Celalalt fond de investitii cu participatii GBU, iFond Gold, a pierdut mult mai putin, dar pierderea este mai usturatoare, informeaza Economica.net.

Administratorii portofoliului SIF Moldova (SIF2) au cumparat actiuni Gabriel Resources (GBU) de 5 milioane de lei, numai in primul semestru al acestui an. Au fost incurajati de votul actionarilor si ademeniti de atitudinea, pana mai ieri favorabila, a Guvernului Romaniei fata de proiectul Rosia Montana.

Pachetul de actiuni GBU al SIF Moldova (SIF2) era de aproape 1,4 milioane de titluri la 28 iunie, potrivit raportului SIF2 pe primul semestru al anului. Oficialii SIF2 au refuzat sa comenteze privind eventuala vanzare a actiunilor GBU, dar nu s-au aratat deloc pesimisti.

Cine va fi urmatorul Steve Jobs?

Scolile de antreprenoriat pentru copii au devenit o moda, dar, dincolo de acest mic „defect”, ele ii invata pe cei mici lectii importante, pe care chiar unii dintre cei mai mari oameni de afaceri ar fi vrut sa le stie, arata Forbes Romania.

Invatarea prin joaca, bazata pe inteligenta emotionala, pare mai potrivita in cazul antreprenoriatului, decat in alte domenii. Cu atat mai mult cu cat e vorba de viitoare generatii, care vor trai intr-o lume din ce in ce mai competitiva. Utilitatea scolii de antreprenoriat pentru copii este probabil cel mai bine inteleasa de oamenii care au dezvoltat o afacere prin forte proprii. Ei sunt cei care vor sa transmita copiilor ideea ca banii se fac prin munca.

„Educatia antreprenoriala este o moda, dar si o nevoie, pentru ca in Romania sistemul de invatamant este foarte teoretic si nu te pregateste pentru viata”, explica Claudia Suhov, cofondatoarea Next Steve.

Tara cu cele mai mari preturi la masini din cauza traficului supraaglomerat

Din cauza traficului incarcat, guvernul a exagerat taxele la masinile cumparate noi. Singapore este tara care creste intr-un an cat altele in zece. Impreuna cu Hong Kong, Taiwan si Coreea de Sud formeaza comunitatea puternic dezvoltata “Four Asian Tigers”. Prognozele spun ca pana in 2030, Singapore va deveni prima forta comerciala mondiala, raportat la numarul de locuitori si business-uri, noteaza Incont.ro.

Legea functioneaza dupa sistemului de drept din Anglia, iar The Economist considera modul de guvernare unul hibrid conform “Indexului de Democratie”. Asta inseamna ca este undeva intre democratiile partiale si controlul autoritar. Intr-un clasament al tarilor corupte, Transparency International pune Singapore la coada clasamentului.

Smartphone-ul low-cost de la Apple nu e chiar atat de low-cost. Ce strategie adopta cea mai valoroasa companie din lume

Lansarea ultimelor doua iPhone-uri va ajuta compania americana Apple sa vanda, in total, 700 milioane de device-uri iOS pana luna viitoare, a declarat Tim Cook, citat de cotidianul Financial Times. Analistii din tehnologie sunt sceptici insa ca Apple se va apropia de cifra de un miliard de dispozitive cu sistem de operare Android, pe care Google le-a vandut deja.

Pretul a dat usor peste cap asteptarile celor care au urmarit lansarea. Desi se presupune ca ar trebui sa fie un model pe care sa si-l permita mai toata lumea, iPhone 5C costa 550 de dolari in SUA, la liber, si 99 de dolari la abonament, cu doar 100 de dolari mai putin decat fratele sau mai performant, 5S. “iPhone 5C este mai accesibil, dar nu este ieftin”, spune si Sarah Rotman Epps, de la Forrester Research. Dupa anuntul pretului, actiunile Apple au coborat vertiginos.

Proiectul Wi-Fi in avioane prinde viteza

Dupa ce Administratia Federala a Aviatiei din SUA a emis un certificat special pentru avioanele Airbus A320 ale companiei JetBlue, permitandu-i acesteia sa isi instaleze cat mai repede sistemul Wi-Fi la bordul aeronavelor, alti operatori ii vor urma exemplul. Gogo, cel mai mare furnizor de Internet la inaltime din SUA pregateste un sistem ce foloseste un sistem de sateliti si turnuri cu semnal telecom, marind viteza transferurilor de date in aer de sase ori. Virgin America va lansa noul sistem in cea de-a doua jumatate a lui 2014 si spune ca il va introduce, in cele din urma, pe intreaga flota de 53 de aparate de zbor. Serviciul va costa 14 dolari (abonamentul pe o zi) si 50 de dolari (abonament lunar), conform Wall Street Journal.
 
Cea mai mare barca cu panouri solare din lume ancoreaza la Londra

Unul dintre cele mai cunoscute porturi din lume, de pe raul Tamisa, a gazduit de-a lungul timpului o serie de ambarcatiuni deosebite, de la corabii romane si vase militare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pana la barci de ultima generatie, scrie CNN in editia online. MS Turanor Planet Solar, cea mai mare nava propulsata de lumina soarelui, este ultima care a tras la chei in acest loc. Specificatiile ambarcatiunii, in cifre, sunt si ele impresionante. Are o lungime de 35 de metri, o punte extensibila cu 500 metri patrati de panouri solare (800 la numar) si cantareste 60 de tone. “Cu bateriile complet incarcate putem naviga 72 de ore fara soare. Primesc la fiecare ora previziunile meteo pentru saptamana urmatoare, asa ca pot alege cea mai insorita ruta”, spune capitanul Gerard d’Aboville.

Banca Angliei vrea sa introduca bancnote de plastic pana in 2016

Bancnotele de plastic, de dimensiuni mai mici, ar putea lua locul celor din hartie care exista acum in Anglia, arata BBC. Acestea ar trebui sa poarte mai putini microbi, sa fie mai rezistente, dar si mai greu de falsificat. Dupa ce timp de trei ani s-au facut studii asupra impactului pe care il va aduce cu sine schimbarea, Banca Angliei a mai organizat o serie de cercetari pe teren pentru a afla opinia britanicilor in legatura cu acest subiect, asa ca o decizie finala va fi luata abia in decembrie. Prima bancnota de plastic ce va intra in circuitul monetar ar putea fi cea de cinci lire, cu chipul lui Winston Churchill, urmata de cea de zece lire.

Sursa: Incont.ro