Cultura organizationala este un fel de programare mentala colectiva care deosebeste membrii unei organizatii de membrii unei alte organizatii prin solutii proprii de actiune ca raspuns la anumite situatii.
Calitatea si eficienta solutiilor de actiune sunt insa influentate semnificativ de climatul organizational. Astfel:
- intr-un climat organizational bazat pe concurenta intre angajati, succesul este definit in comparatie cu ceilalti componenti ai echipei. Un astfel de climat incurajeaza rivalitatea si competitia interna: persoana cea mai talentata “castiga” si devine important(a) pentru ceilalti in organizatiei.
- intr-un climat organizational bazat pe dezvoltarea individuala a angajatilor, succesul se masoara printr-o dezvoltare permanenta la nivel individual si imbunatatirea continua a mecanismelor de lucru in echipa.
Eficienta unui climat bazat pe dezvoltare individuala a fost pusa in evidenta de cercetarile in domeniul psihologiei sportive care au demonstrat ca cele mai importante realizari in sport nu au fost obtinute de atletii care s-au antrenat doar in dorinta de a fi mai buni decat colegii lor.
S-a constatat chiar ca o mare parte din aceasta categorie de atleti, renunta si se retrag din activitatea sportiva odata cu primele insuccese.
Un climat exclusiv orientat pe concurenta genereaza consecinte negative, efectele cele mai des intalnite in sport sunt anxietatea legata de performanta sau un nivel ridicat de stres fizic, nervos sau emotional.
Christina Nerstad, cercetator organizational, a incercat sa determine daca este posibil sa construiesti la nivelul unei organizatii un climat care sa determine angajatii sa-si doreasca imbunatatirea rezultatelor profesionale.
Rezultatele unui sondaj realizat in peste 9000 de companii, au aratat ca:
- Lipsa unui climat de lucru adecvat genereaza efecte negative, de exemplu, absenteeism, lipsa de interes a angajatilor in ceea ce fac, obiective nerealizate, samd . Sunt practic semnale ca angajatii nu sunt interesati sa depuna un efort suplimentar pentru imbunatatirea rezultatelor, nu se identifica cu organizatia respectiva si de regula parasesc compania odata cu prima oferta de job avantajoasa.
- Acolo unde exista un climat bazat pe dezvoltare, angajatii isi redefinesc insasi conceptul de succes personal, sunt interesati de o continua perfectionare profesionala si sunt preocupati de calitatea muncii lor. In plus isi schimba perceptia legata de atasamentul fata locul de munca – jobul reprezinta in acest caz un instrument de dezvoltare personala
Christina Nerstad a indicat cateva elementele esentiale pentru realizarea unui climat orientat pe dezvoltare:
- constituirea unui grup managerial care se implica in realizarea proiectelor
- programe de training oferite angajatilor
- oportunitati de progres in cariera fie prin promovare directa sau diversificarea sarcinilor de lucru
- Intretinerea unui climat motivational este in principal o decizie manageriala: conducerea unei organizatii isi asuma astfel efortul si timpul necesar pentru cearea unui climat de performanta.
Cateva din recomandarile studiului mentionat sunt:
- Angajatii sa fie implicati in procesul decisional si feedback-ul sau opiniile lor sa fie luate in considerare
- Sarcinile alocate de catre management sa fie explicate cat mai clar astfel incat angajatii sa inteleaga importanta task-ului alocat.
- Evaluarea performantei fiecarui angajat sa fie facuta in raport cu progresul individual si nu in comparatie cu colegii de echipa
- Acolo unde este posibil, implicarea angajatilor in activitati care li se potrivesc sau de interes pentru ei.
Referinte:
Christina G. L. Nerstad : “In Pursuit of Success at Work: An Empirical Examination of the Perceived Motivational Climate at Work, Its Outcomes and Antecedents”
Mihail Cotarta
Co-fondator CarieraNoua.ro