Îngrijirea la domiciliu specializată – alternativa spitalelor de recuperare

Îngrijirea la domiciliu specializată – alternativa spitalelor de recuperare

Îngrijirea la domiciliu specializată poate fi o alternativă eficientă a spitalelor de recuperare și în România. Datele oficiale confirmă o nevoie în creștere față de cele două categorii de servicii de îngrijire la domiciliu, sociale și medicale, atât de importante pentru îmbunătățirea calității vieții beneficiarului. În plus, îngrijirea la domiciliu a dovedit a fi mult mai economică și calitativă față de instituționalizare.

Cu o experiență practică de 20 de ani în lucrul cu persoanele defavorizate, dna dr. Cristina China – medic primar medicină fizică și recuperare medicală și medic în cadrul centrului de recuperare ambulator și îngrijire la domiciliu KFM Medical, ne vorbește amănunțit despre îngrijirea la domiciliu profesionalizată, avantaje, provocări, recomandări, într-un interviu acordat Asociației Handicapaților Somatici din România (AHSR), în cadrul proiectului POSDRU /173/6.1/S/148313 ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilități și femei în situații de risc”.

  • AHSR: Cum definiți îngrijirea la domiciliu profesionalizată? Ce servicii suplimentare include și cui se adresează?

Dr. Cristina China: Îngrijirea la domiciliu profesionalizată înseamnă personal specializat pentru toate categoriile de nevoi, fie că vorbim de servicii sociale, fie că vorbim de servicii medicale. Astfel spus, acest tip de îngrijire include și capacitatea de observare a beneficiarului, a stării psihice și emoționale a acestuia, respectiv alcătuirea planului individualizat de îngrijire, identificarea nevoilor și a situațiilor apărute în cadrul îngrijirii.

Ne putem referi la servicii suplimentare dacă luăm în considerare tratamentele de recuperare  la domiciliu, aspect în prezent cvasi-absent din lista de servicii de îngrijire. Sigur că nu putem numi reabilitarea funcțională a pacientului ÎNGRIJIRE, dar cu ajutorul unor tratamente de recuperare acordate în timpul optim se poate diminua semnificativ gradul de dependență al bolnavilor, deci reducerea numărului de servicii de îngrijire necesare, deci reducerea costurilor acestor îngrijiri pe termen mediu și lung.

Trebuie să menționez că reabilitarea funcțională se referă la dependența determinată de o multitudine de patologii congenitale sau dobândite, neurologice, degenerative, oncologice și post-traumatice care beneficiază de acest tip de tratament. Din păcate, cei mai mulți nu știu că pot recupera/ compensa o parte din funcțiile  pierdute sau nu pot accesa aceste tratamente, în special, din cauza costurilor ridicate.

Un alt aspect ar fi și educarea membrilor familiei pentru a fi capabili să ajute eficient bolnavul, adică să-l încurajeze să-și folosească abilitățile păstrate, avantajul fiind dublu: reducerea sarcinilor membrilor familiei și, cel mai important, creșterea încrederii de sine a pacientului, respectiv diminuarea sentimentului de inutilitate sau povară.

Ne adresăm persoanelor cu afecţiuni cronice, care prezintă un anumit nivel de dependenţă şi o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară în vederea unor tratamente de specialitate de durată. Sunt foarte multe categorii de bolnavi care, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă, au nevoie de continuarea îngrijirilor medicale la domiciliu după externarea din spital și de tratamente de reabilitare: în urma unor operații, în urma unei fracturi cu imobilizare în aparat gipsat pentru 2-3 luni, în urma unui accident vascular cerebral,  în urma montării unei proteze de șold sau genunchi și lista poate continua, la care se adaugă și îngrijirile paliative pentru cei în fază terminală la care, deși nu putem vorbi de reabilitare putem suplimenta serviciile de îngrijire propriu-zise cu manevre specifice.

  • AHSR: Cât de mare este nevoia acestui gen de serviciu în România?

Dr. Cristina China: Nu s-a făcut o evaluare reală a acestor nevoi, dar dacă ne gândim la faptul că îmbatrânirea populației este din ce în ce mai pregnantă și concomitent se instalează diverse tipuri de dependențe, este evident că necesitatea acestui gen de servicii este în creștere.

Se estimează că peste 20% din populația vârstnică a României are nevoie de servicii de îngrijire la domiciliu, dar doar o foarte mică parte dintre vârstnici beneficiază de aceste servicii și asta fără să socotim îngrijirile temporare post-spitalizare necesare indiferent de vârstă și îngrijirile paliative.

Din rapoartele CAS teritoriale se observă că nici jumătate din solicitări (pentru îngrijiri tempoare) nu pot fi onorate și asta în condițiile în care majoritatea celor care au nevoie de aceste servicii nici nu știu că ele există sau cum ar putea beneficia de ele, referindu-ne aici și la bolnavii psihici și la cei cu demențe.

  • AHSR: Care sunt categoriile de persoane cele mai predispuse la accidentări, respectiv la nevoia de recuperare și îngrijire la domiciliu?

Dr. Cristina China: Răspunsul este relativ simplu, pe primul loc sunt vârstnicii și persoanele cu dizabilități indiferent de vârstă, copii, tineri sau maturi. Beneficiarii îngrijirilor medicale la domiciliu sunt persoane cu afecţiuni acute şi/sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependenţă şi o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară în vederea asigurării îngrijirilor și tratamentelor recomandate de medici.

  • AHSR:  Care sunt avantajele îngrijirii la domiciliu?

Dr. Cristina China: Deși  sună dur,  în absența îngrijirilor la domiciliu, sunt două alternative, prima  este ”abandonul, facem ce putem, asta este”, iar a doua, nedorită dar în raport cu prima, acceptabilă, ar fi internarea întrun centru rezidențial, și aceasta oricum limitată de numărul mic de locuri în instituțiile de stat (mai ieftine) sau de costurile foarte ridicate în centrele rezidențiale private. Spitalizarea nu o iau în considerație pentru că  nicăieri în lume bolnavii cronici nu pot fi spitalizați pe termen lung.

Plecând de aici, sigur că primul avantaj este evitarea abandonului cu toate consecințele sale. Al doilea avantaj, extrem de important, este faptul că beneficiarul rămâne în ”casa lui” ceea ce îi asigură confort psihic, al treilea avantaj fiind acela că persoana în nevoie primește toate îngrijirile necesare de la profesioniști și, în cele din urmă, costuri semnificativ mai mici față de spitalizare, mă refer aici la cei cu nevoi temporare. La acestea se adaugă și implicarea familiei  (dacă există) în procesul de îngrijire.

Din alt punct de vedere, dacă luăm în considerare doar faptul că terapia durerii prin metode fizical-kinetice duce la diminuarea necesarului zilnic de medicamente este deja un avantaj important, dar și mai important este diminuarea gradului de dependență, respectiv creșterea încrederii și a stimei de sine și mai ales, atingerea scopului oricărui tratament de recuperare, creșterea calității vieții pacientului.

  • AHSR:  Care este procedura de recomandare a îngrijirii specializate la domiciliu?

Dr. Cristina China: În prezent, serviciile medicale la domiciliu se pot obține la recomandarea medicilor de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie şi de către medicii de specialitate din spitale la externarea bolnavului, în concordanţă cu diagnosticul stabilit şi în funcţie de patologie.

Medicii recomandă îngrijiri medicale la domiciliu pentru pacienții cu afecțiuni oncologice sau accident vascular cerebral incapabili să desfășoare activități casnice, persoanelor imobilizate în pat peste 50% din timpul zilei, care necesită sprijin pentru îngrijirea de bază, sau pacienților dependenți total de altă persoană, pentru îngrijirea de bază (igienă, alimentație, administrarea tratamentului, mobilizare).

De precizat că serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se acordă de către furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, persoane fizice sau juridice autorizate şi evaluate în condiţiile legii pentru acordarea acestor tipuri de servicii.

Casa de asigurări decontează aceste servicii pentru maximum 90 zile întrun an, în etape de maxim 30 zile. Problema este că, în cele mai multe cazuri, necesitatea acestor îngrijiri este permanentă.

  • AHSR:  Care este impactul serviciilor de îngrijire la domiciliu asupra sistemului de sănătate?

Dr. Cristina China: În primul rând asigură continuitatea actului medical corect la domiciliu, apoi se evită internările repetate ale unor bolnavi cronici, nejustificate din punct de vedere medical, scade numărul solicitărilor serviciului de urgență sau a medicilor de familie în situații care nu necesită prezența acestora, în final ajungem iarăși la costuri semnificativ mai mici  dar și la reducerea aglomerării inutile a spitalelor sau ambulatoriilor de specialitate.

Menționez aici faptul că un profesionist în îngrijiri la domiciliu are și sarcina și pregătirea de a sesiza situațiile care impun prezența medicului.

  • AHSR:  Ce aduce nou SES ”KFM MEDICAL” pe piața îngrijirii la domiciliu?

Dr. Cristina China: Centrul de recuperare ambulator și îngrijire la domiciliu KFM MEDICAL vine și cu tratamente de reabilitare la domiciliua beneficiarilor, la care se adaugă și faptul că activăm întro zonă rurală unde serviciile de reabilitare sunt practic inexistente. Avem în dotare aparate de diagnostic și fizioterapie portabile precum și dispozitive de kinetoterapie portabile, așa încât  putem asigura tratamente de recuperare adecvate în funcție de patologia persoanei tratate.

  • AHSR: Din punctul dvs de vedere, care este cea mai grea provocare în lucrul cu beneficiarii – categorii vulnerabile și cum îi faceți față?

Dr. Cristina China: Cea mai mare provocare este să-i convingem atât pe beneficiarii direcți, cât și membrii familiei că nu este totul pierdut, că există posibilitatea de a le ușura suferința. Majoritatea beneficiarilor sunt descurajați și este foarte greu să obții atât acordul de a încerca, cât și răbdarea impusă de un tratament de reabilitare care, se știe, necesită exerciții zilnice pe durate mai mult sau mai puțin îndelungate.

Secretul și miza reușitei este să câștigi încrederea nu numai a beneficiarului dar și a familiei și putem face asta explicând cu onestitate și pe înțelesul fiecăruia ce se poate obține cu ajutorul nostru.  

  • AHSR:  Ce transmiteți potențialilor clienți ”KFM Medical” și aparținătorilor acestora?

Dr. Cristina China: Le transmit tuturor că  este pentru binele lor să profite de șansa de a primi la domiciliu tratamente de specialitate, personalizate, efectuate de specialiști bine pregătiți, pentru care ar trebui să se interneze de repetate ori întrun spital de recuperare ceea ce presupune programare cu mult timp înainte, transport și costuri ridicate.

 

Pentru informaţii suplimentare sau înregistrarea în grupul țintă al proiectului FIDELIS, sunteți rugați să contactaţi Asociația Handicapaților Somatici din România, tel: 021 312 27 81, e-mail: [email protected], site: www.ahsr-fidelis.ro.