Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii

Mai degraba decat o categorie separata, antreprenorii sociali sunt un tip de antreprenori de afaceri, diferenta constand in misiunea asumata: antreprenorii traditionali imbunatatesc pietele comerciale, iar antreprenorii sociali - conditiile sociale. In continuare, alte aspecte diferentiale ale structurilor de economie sociala (SES)/interprinderi sociale.

Perceptia valorii

Chiar daca o structura de economie sociala functioneaza dupa aceleasi principii ale unei economii de piata si este recomandabil sa aiba profit pentru a fi sustenabila, pentru antreprenorii sociali valoarea se afla in beneficiul social al unei comunitati care nu dispune de resursele necesare pentru a-si indeplini nevoile proprii.  Asadar, in cazul SES-urilor profitul nu merge in buzunarul actionarilor, ci se reinvesteste pentru creare de noi forme de locuri de munca si oferire de servicii sociale.

Principii asumate

Structurile de economie sociala respecta principii ce se refera, mai ales, la nevoile persoanelor umane. Un element esential in functionarea acestora este colaborarea eficienta, interdependenta si participarea activa a cetatenilor la prosperitatea economica si sociala a comunitatilor locale. Tot aici vorbim despre solidaritatea si responsabilitatea colectiva, convergenta intre interesele membrilor asociati si interesele colectivitatii, alocarea celei mai mari parti a profitului pentru atingerea obiectivelor de interes general sau in interesul personal nepatrimonial al membrilor.

Raportarea fata de angajati

SES-urile manifesta respect fata de diversitatea angajatilor. Pe langa antropocentrismul lor, intreprinderile sociale ofera posibilitate de ocupare persoanelor din grupuri sociale vulnerabile. Vorbim aici despre deschidere si sanse reale de integrare pentru persoane supuse discriminarii si marginalizarii, precum: dizabili, femei in situatii de risc, rromi, familii monoparentale etc. Notam ca interprinderea sociala de insertie are, permanent, cel putin 30% din personalul angajat apartinand grupului vulnerabil.

Ideea de proprietate comuna

Activele intreprinderilor sociale nu pot fi vandute in beneficiul unei persoane fizice, ci doar in beneficiul comunitatii in cadrul careia functioneaza sau in beneficiul unui grup social. Nici distribuirea averii catre membri nu este vizata, profiturile fiind reinvestite doar in scopul extinderii activitatilor intreprinderii sociale, pentru a rezulta un beneficiu mai mare pentru comunitate sau angajati.

Avantajele asupra mediului economic

Rezultatele structurilor economiei sociale sunt mai degraba exprimate in beneficii sociale decat in profit economic, acestea fiind la fel de importante pentru dezvoltare. Principalele avantajele ale mediului economic ca urmare a dezvoltarii economiei sociale sunt reducerea saraciei prin cresterea nivelul de trai al comunitatilor locale, respectiv cresterea consumului de produse/servicii si crearea unui mediu de afaceri etic care atrage categorii noi de consumatori.

Articolul de presa ”Interprindere de economie sociala: aspecte diferentiale definitorii” este redactat in cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014 - 29.12.2015.

Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactati Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81 e-mail: [email protected], site: www.ahsr-fidelis.ro.