Investitori din Qatar sau Emirate? Cum putem iesi din captivitatea Uniunii Europene

Investitori din Qatar sau Emirate? Cum putem iesi din captivitatea Uniunii Europene

Top 10 al celor mai mici taxe si impozite cuprinde nu mai putin de 5 state arabe: EAU, Qatar, Arabia Saudita, Bahrain, Omar. Ce invataminte sau foloase poate sa traga Romania de aici? Occidentalii s-au miscat mai repede decat noi, insa nu totate initiativele venite la ei din aceasta zona au avut succes.

Sa facem ca ei - nu putem. Aceste tari au practic fiscalitate zero, dar ele dispun de mari resurse de petrol si gaze, astfel ca isi permit sa asigure localnicilor un standard ridicat de viata si sa importe masiv forta de munca.

Mai putin rasfatata din acest punct de vedere, Romania se afla pe locul 136 in clasamentul poverii fiscale intocmit de Banca Mondiala, iar guvernantii nostri se gandesc chiar sa majoreze taxele si impozitele.

Sa intram in afaceri cu arabii, iata o pista de luat in considerare. "80% din tot ce inseamna business in Golful Persic provine din SUA", a spus pentru DailyBusiness.ro Ionel Blanculescu, consilier al premierului Victor Ponta.

"Acolo putem sa intram pe zona de engineering, in constructii, management administrativ, structuri IT, energie", a adaugat Blanculescu.

El are de mai mult timp o propunere care ar face ca Romania sa atraga si investitii din aceasta zona a planetei, astfel incat "sa iesim din captivitatea Uniunii Europene". Propunerea vizeaza infiintarea unui Fond Suveran de Investitii (institutie folosita in prezent de 45 de state dezvoltate din lume).

EAU, Qatar, Kuweit reprezinta Uniunea Europeana a anului 2500 ca tehnologie de businessIonel Blanculescu, consilier guvernamental

Acest fond ar putea sa lanseze o emisiune speciala de bonduri, in valoare de 5-10 miliarde de dolari, care sa finanteze obiective energetice precum centralele de la Cernavoda sau Tarnita Lapustesti. La scadenta, ar urma ca bondurile sa fie transformate in actiuni, astfel incat oamenii de afaceri din Qatar sau Emiratele Arabe Unite sa devina actionari la compania finantata.

Arabii au bani, iar occidentalii au invatat inaintea noastra sa se foloseasca de acesti bani. Statul Qatar are o institutie special creata pentru investitii, implicata in afaceri precum grupul de banking Barclays, producatorul auto Volkswagen, retailerul Harrods, compania petroliera Royal Dutch Shell, societatea bancara Credit Suisse, aeroportul Heathrow din Londra. Cei din Qatar au cumparat, de asemenea, clubul de fotbal Paris Saint Germain.

Tarile cu fiscalitatea cea mai scazuta si cea mai ridicata (Sursa: Banca Mondiala)
Tarile cu fiscalitatea cea mai scazuta si cea mai ridicata (Sursa: Banca Mondiala)


O alta puternica echipa de fotbal, Manchester City, este detinuta de Mansour bin Zayed Al Nahyan, om de afaceri si politician din Emiratele Arabe Unite. Iar o alta echipa britanica, Arsenal Londra isi disputa meciurile de acasa pe stadionul denumit Emirates Stadium si construit cu banii liniei aeriene cu acelasi nume.

Dar nu toate investitiile arabilor se dovedesc de succes.

Unele cluburi de fotbal europene, achizitionate de oameni influenti din tarile arabe, se zbat sa supravietuiasca: Portsmouth, Malaga si Servette Geneva, dupa cum scrie o publicatie sportiva din Marea Britanie.

De asemenea, esecul in afaceri nu este vazut cu ochi buni in lumea araba. Un bancher a fost chiar asasinat din cauza incheierii unor tranzactii imobiliare dezavantajoase, potrivit politiei din Kuala Lumpur.