IT-ul este singurul sector in care numarul de locuri de munca va creste semnificativ, cine e cel mai bine platit angajat roman din istorie, iar CEO-ul Yahoo anunta planurile pentru 2014

n fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.

Oracle: “IT-ul este singurul sector in care numarul de locuri de munca va creste constant si semnificativ”

Angajatorii din industria IT au nevoie in prezent de peste 300.000 de angajati in sediile pe care le au pe teritoriul Europei, insa numarul de absolventi care ies de pe bancile facultatilor de profil este in continuare prea mic, scrie Ziarul Financiar.
 
In urmatorii ani, situatia ar putea deveni si mai dificila in contextul in care companiile estimeaza ca pana in 2015 sa ajunga la peste 500.000 de joburi vacante, iar in 2020 businessurile pe care le au sa genereze mai mult de un miliard de noi locuri de munca, spune Danny Gooris, senior regional manager EMEA al Oracle Academy, facand referire la discutiile purtate in luna decembrie la Bruxelles impreuna cu alti 300 de reprezentanti ai companiilor de IT.

Invazie in 2013: La fiecare trei zile s-a mai deschis un Mega Image

De la inceputul lui 2013 pana la finalul anului, reteaua Mega Image s-a extins cu 104 de supermarket-uri - 37 sub brandul Mega Image, 66 sub brandul Shop&Go si un magazin sub brandul AB Cool Food. In total, Mega Image a ajuns la 296 magazine, din care mai mult de 30% au fost deschise anul trecut, noteaza Capital.ro.

Buticurile postrevolutionare au fost inlocuite treptat de super- si hipermarketuri, care de la jumatatea anilor ’90 incoace au luat peste 50% din piata bunurilor de larg consum. Astfel, peste 90% din bugetul de cumparaturi al romanilor (mai ales din orase) a ajuns sa mearga acum catre magazine precum Kaufland, Carrefour, Auchan, Metro, Cora, Billa, Lidl etc. Capital scria pe finalul anului trecut ca aproximativ 10.000 de magazine de bloc si alimentare s-au inchis in ultimii cinci ani.

Cum vad jucatorii din curierat anul 2014

Principalii jucatori pe piata de curierat din Romania au inregistra anul trecut o crestere datorita dezvoltarii comertului online si a celor doua editii Black Friday, 22 si 29 noiembrie. Pentru acest an, managerii vad o consolidare a pietei, dar si o crestere. Cea mai mare problema in mediul de business va ramane si in 2014 instabilitatea acuta a sistemului economic, juridic si social, informeaza Wall-Street.ro.

Neculai Mihai, director general FAN Courier: "In 2013 am luat in calcul doua scenarii de business: cel optimist, care care va aduce FAN Courier o crestere de 10%, in cazul in care piata revine pe crestere si un scenariu prudent, in care previziunile noastre merg pe o crestere de maxim 5% determinata de instabilitatea pietei de marfuri si servicii. Se pare ca suntem in primul scenariu, cel optimist pentru ca estimam o crestere de 14%."

Principalul motor de crestere a fost online-ul, domeniul care a avut o tendinta de crestere general valabila anul acesta si credem ca va continua si in 2014. In functie de evolutia pietei – curs valutar, evolutia pretului la carburanti etc, preconizam o crestere moderata de 10% a cifrei de afaceri.

Goana dupa dividende. Cele mai mari randamente estimate la cele mai cautate actiuni de la Bursa

Spectacolul goanei pentru dividendele celor mai cautate companii de la Bursa din Bucuresti a inceput deja. Totusi, putine din dividendele care vor fi date din profiturile pe anul trecut vor fi mai mari  decat cele acordate din profiturile pe 2012, potrivit estimarilor Erste Group Research, obtinute de Economica.net.

Unele dintre preturile celor mai cautate actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt deja prea mari, ca sa mai promita randamente spectaculoase ale dividendelor, potrivit estimarilor Erste Research Group.

Randamentul dividendului se caluleaza raportand dividendul la pretul actiunii. Cel mai mare randament ar urma sa il ofere si in acest an dividendele SIF Transilvania (SIF3): peste 26%, la pretul actiunii din acest inceput de an.

Cel mai bine platit angajat roman din istorie

Calin Rovinescu, directorul executiv al Air Canada si presedintele Star Alliance, cea mai mare alianta aviatica la nivel mondial, are un venit anual de aproape 10 milioane de dolari, insemnand un salariu lunar de 800.000 de dolari, relateaza Business Magazin.

Potrivit publicatiei The Global and Mail, reprezentantii companiei aeriene au declarat ca salariul de baza al directorului executiv este de 1,4 milioane de dolari. La acest salariu se adauga si bonusurile pe care Rovinescu le primeste pentru rezultatele deosebite la locul de munca. Suma totala se ridica la 9,5 milioane de dolari.

Air Canada ii ofera aceste bonusuri pentru ca a contribuit la depasirea obiectivului de profit al companiei, la cresterea nivelului de lichiditate. Capacitatea de a negocia cu angajatii este un alt plus al managerului. De asemenea, Calin Rovinescu este cel care a lansat compania de transport low-cost Rouge, detinuta de Air Canada.

Coaching made in Romania: 500.000 de euro pe an

Qipa este firma romaneasca de training si consultanta care a adus in Romania,  la finalul lui 2013, un program original de dezvoltare bazat pe conceptul de „Followership”.

Firma romaneasca de training Qipa si-a propus pentru anul 2014 cresterea cifrei de afaceri cu 20%, la peste 500.000 euro/an. Dupa 10 ani pe piata de training si consultanta, firma  a adus in Romania,  la finalul lui 2013, un program original de dezvoltare bazat pe conceptul de „Followership”, care spera sa ii aduca venituri mai mari, scrie Forbes Romania.

Pentru aducerea unui program, Qipa plateste un tarif de deschidere a  parteneriatului, apoi drepturi de autor (intre 10 -20% ) care se negociaza de la an la an, invers proportional cu cifra de afaceri pe programul respectiv. Imediat dupa lansare, firma avea deja semnate doua contracte pentru acest program. "Ne-am  propus sa sarim de 150.000 euro doar pe Followership in 2014. Parerea mea e ca avem sanse mari sa atingem cifra in urmatoarele 6 luni, dar in training nu stii niciodata”, spune Ioana Pielescu, partener.

Ce castiga Germania de pe urma intrarii Letoniei in zona euro

Letonia, nou intrata in zona euro, ar putea fi un aliat in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) pentru presedintele bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, in lupta sa impotriva unei politici monetare pe care o considera prea riscanta, relateaza Bloomberg, preluata de Incont.ro.

Guvernatorul bancii centrale letone, Ilmars Rimsevics, a intrat in consiliul guvernatorilor BCE in urma adoptarii euro de catre Letonia, la 1 ianuarie. El este cunoscut pentru apelurile sale de reducere a cheltuielilor bugetare si de adoptare a reformelor structurale de catre Letonia, in timpul crizei financiare, similare cu opiniile lui Weidmann, care a avertizat ca finantarea ieftina poate deraia eforturile fiscale.
 
Cu dobanzi la minime record, un somaj aproape de un nivel ridicat istoric si cu creditarea in scadere, oficialii BCE discuta pana unde pot merge masurile monetare.

Marissa Mayer dezvaluie planuirile Yahoo pentru 2014

In loc sa petreaca prea mult timp revizuind rezultatele anului care tocmai s-a incheiat, CEO-ul Yahoo a profitat de prezenta pe scena CES (Consumer Electronics Show) ca sa se uite cu incredere spre viitor. Alaturi de alti membri cunoscuti ai echipei sale, precum Katie Couric, David Pogue, David Karp sau Nick D’Aloiso, Mayer a dezvaluit ca noile planuri ale companiei includ o serie de aplicatii, site-uri noi, plus achizitii si imbunatatiri aduse produselor existente, noteaza CNN.

Cele mai importante produse aratate cu ocazia evenimentului au fost Yahoo News Digest si Yahoo Magazines, ambele mizand pe factorul media. Daca News Digest este dezvoltat pe platforma Summly al lui Nick D’Aloiso si presupune o trecere in revista a celor mai importante stiri zilnice, Yahoo Magazines se refera la continutul online al Yahoo!, revizuit si prezentat cititorilor printr-o interfata sustinuta de Tumblr.

Rolls-Royce raporteaza vanzari record

Rolls-Royce raporteaza al patrulea an la rand de vanzari record, dupa ce in 2013 a reusit performanta sa livreze nu mai putin de 3.630 de masini. Potrivit BBC, aceasta este o crestere de 1,5% fata de numarul masinilor vandute in 2012.

Pentru a face fata cererii, producatorul (care este detinut de BMW), a anuntat ca are de gand sa angajeze 100 de muncitori la fabrica sa din Goodwood, Sussex, anul acesta. “Am avut un an bun si ne-am pastrat pozitia in topul pietei de super-lux”, a declarat Torsten Muller-Otvos, directorul executiv al Rolls-Royce Motor Cars. Cel mai mare succes al vanzarilor s-a inregistrat in Orientul Mijlociu, acolo unde cifrele au urcat cu 17%, dar si in China, unde acestea au crescut cu 11%.

JPMorgan angajeaza un fost director al FMI pentru divizia din Asia

JPMorgan Chase l-a angajat pe Anoop Singh, fostul director al Fondului Monetar International, pentru departamentul din Asia-Pacific. Acesta va conduce strategia de reglementare din aceasta regiune, noteaza Financial Times.

Pozitia nou creata, ce va fi anuntata oficial astazi, vine pe fondul unei anchete ce vizeaza practicile de angajare in China ale bancii americane, precum si o investigatie la nivel global privind manipularea schimburilor straine, care au indus in eroare mai multe institutii financiare. “Este vorba despre cum reusim sa ne organizat mai bine pe orizontala. Am crezut ca este o virtute a noastra, dar evenimentele au aratat ca avem nevoie de imbunatatiri. Trebuie sa facem o treaba mai buna”, a declarat Tim Ryan, unul dintre sefii bancii.

Sursa: InCont.ro