Un numar de 103 produse din Brasov au fost atestate ca fiind traditionale conform noii legislatii adoptate anul trecut, ceea ce situeaza judetul pe primul loc pe tara in acest domeniu, a declarat Viorica Sofian, consilier superior in cadrul Serviciului Produse Traditionale din cadrul Directiei Agricole Brasov.
Conform acesteia, au primit atestatul de produs traditional romanesc dupa noua legislatie 53 de produse din carne de porc, vita, oaie si vitel, 35 de produse pe baza de lapte, sase — paine, doua — conserve (nectar din petale de trandafir si dulceata de trandafir) si sapte produse traditionale pe baza de peste.
"Noi excelam acum prin produsele din carne cum ar fi pastrama de oaie, pastrama de vitel, carnati din carne de vita si oaie, a fermierilor din localitatile Fundata, Rupea, Fagaras. in ceea ce priveste produsele atestate din lapte, aici avem mai mult branzeturi, pornind de la branza de burduf in coaja de brad, telemea de vaca si de oaie, urda, cas afumat produse la Bran, Fundata, Rotbav si un cascaval de sirnea, foarte bun. Zilnic se produc circa 150 de kg de produse traditionale si nu mai mult de 400 de kg, in cazul in care un producator are mai multe produse atestate. Pe luna se produc putin peste 1000 de kg de produse traditionale atestate. Toti cei care fac produsele traditionale atestate sunt crescatori de animale si procesatori, din tata in fiu, iar altii cumpara laptele din localitate si apoi in proceseaza. Cei care vin sa obtina atestat pentru un produs sunt tineri fermieri care continua afacerile de familie. in general, cam toata familia este implicata, dar cei tineri vin cu documentele pentru ca se pricep mai bine la intocmirea acestora si sunt interesati sa obtina atestatul pentru a-si continua afacerile", a mai afirmat sursa citata de Agerpres.
Referitor la obtinerea de protectie la nivel european pentru branza de burduf in coaja de brad, Viorica Sofian a subliniat ca pentru acest lucru este nevoie de mai multa munca pentru ca trebuie sa legi produsul de aria geografica pentru aceasta protectie.
"Trebuie sa arati de ce este atat de speciala aceasta branza de burduf in coaja de brad de la Bran, deoarece conteaza ce rasa de animal este, unde a pascut, compozitia floristica a solului, altitudinea la care paste animalul. Este legatura dintre gustul final si proprietatile finale ale produsului, cu zona geografica de unde provine. La determinarea ariei geografice intervin cele mai multe probleme, fiind nevoie de multa munca si mult timp. Aceasta branza se face pe o arie care transcende judetul Brasov in Prahova, Arges, Dambovita sau Covasna. Sunt cam aceleasi pasuni, aceleasi animale, dar este nevoie de foarte multe documente. La asta lucram acum, iar obtinerea unei astfel de protectii dureaza si doi ani", a explicat Viorica Sofian.
Ea considera ca producatorii acestor produse traditionale romanesti ar trebui mai mult sprijiniti de catre autoritati in ceea ce priveste taxele pe care trebuie sa le plateasca pentru analize la Directia Sanitar-Veterinara sau pentru o analiza a solului sa aiba o serie de reduceri sau chiar gratuitati, avand in vedere ca este vorba de foarte multe analize pentru atestarea unui produs traditional.
De asemenea, producatorii solicita de mai multi ani un loc in Brasov pentru organizarea de targuri, unde sa-si poata vinde produsele, cel putin o data pe luna, insa pana in prezent toate demersurile s-au soldat cu esec.
"Incercam acum, prin Consiliul Judetean Brasov, sa obtinem aprobare pentru organizarea unor astfel de targuri in curtea interioara a Bibliotecii Judetene "George Baritiu", institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean. Poate acest lucru se reuseste macar inaintea sarbatorilor pascale. O mica parte dintre producatori se deplaseaza in Bucuresti pentru a vinde produsele traditionale, iar altii, putini la numar, intr-un supermarket care le-a creat o zona in incinta pentru comercializare" a mai aratat sursa citata.
Judetul cu cel mai mare numar de produse traditionale atestate din Romania
Sursa: Dailybusiness