Esti, probabil, pe cale de a face una din cele mai mari investitii din viata ta, intr-un apartament sau o casa noua si nu este deloc simplu. Atunci cand cumperi o noua proprietate imobiliara trebuie sa iei in considerare numeroase aspecte, fiecare dintre ele extrem de important.
Un prim sfat pe care il dau agentii imobiliari cu experienta este sa nu te orientezi numai dupa pret, ci sa alegi cel mai bun raport calitate-pret. O locuinta ieftina dintr-un bloc mai vechi s-ar putea sa te incarce mai tarziu cu numeroase costuri de intretinere si reparatie. O solutie s-ar putea sa fie in cazul tau sa cauti apartamente de vanzare din blocuri noi, a caror valoare este mult mai probabil sa ramana constanta sau sa creasca in urmatorii 30 de ani, in comparatie cu un apartament vechi, chiar si renovat.
Momentul in care achizitionezi un apartament nou este si el important. Este bine sa cumperi intr-o perioada cand oferta din complexele rezidentiale noi este competitiva, cand ai acces la programe de finantare avantajoase si cand preturile imobiliarelor au scazut destul de mult. Piata de imobiliare fluctueaza, fie ca vorbim de apartamente de 2 camere din Bucuresti sau de case din afara orasului si este bine sa urmaresti piata pentru mai mult timp astfel incat sa identifici momentul potrivit mai usor.
Fii foarte atent la calitatea constructiei. Daca nu este domeniul tau, poti oricand sa mergi in evaluare cu un arhitect sau un inginer specialist in constructii care te poate sfatui. Acelasi sfat este valabil si la aspectul legal al unei achizitii. Este util sa angajezi un consultant care sa se asigure ca toate actele sunt in perfecta ordine si ca nu vei avea probleme costisitoare mai tarziu.
Ia in considerare si planul personal si profesional pe urmatorii 20-30 de ani. Chiar daca acum iti spui ca va fi simplu sa te muti daca este nevoie, in practica acest lucru se face mai greu, mai ales datorita atasamentului emotional, costurilor asociate si lipsei de timp. Gandeste-te daca apartamentul este localizat in mod convenabil chiar daca iti vei schimba jobul sau daca va aparea un nou membru al familiei. Ia in calcul si stilul tau de viata atunci cand evaluezi modul de compartimentare al unui apartament sau a unei case. Daca primesti des in vizita prieteni sau cate un membru al familiei, s-ar putea sa fie utila o camera in plus.
Pentru a economisi timp, bani si pentru a beneficia de o garantie imobiliara solida, cel putin pentru primii ani dupa achizitionare, este recomandat sa apelezi la ajutorul unei agentii.