Producatorul francez de ciment Lafarge vinde operatiunile din Pakistan pentru 329 milioane dolari (244 milioane euro) catre compania locala BestWay Cement. Tranzactia va contribui la reducerea datoriilor nete ale Lafarge, potrivit unui comunicat al grupului.
Lafarge detine 75,86% din Lafarge Pakistan Cement Limited, iar tranzactia urmeaza sa fie aprobata de autoritatile competente.
Lafarge Pakistan Cement este listata la bursele din Karachi, Lahore si Islamabad si opereaza o platforma de ciment in apropiere de Islamabad.
Holcim si Lafarge, cei mai mari producatori de ciment din Europa, se afla in proces de fuziune, care implica vanzarea de active pentru a obtine acordul autoritatilor de concurenta.
Numarul expresiilor de interes din partea unor eventuali cumparatori ai activelor pe care grupurile Holcim si Lafarge vor sa le vanda in cadrul procesului s-a dublat in doua saptamani, de la circa 50 la peste 100.
Cei doi producatori de materiale de constructii au anuntat la 7 iulie o lista cu activele pe care intentioneaza sa le vanda. In tari precum Germania, Romania si Ungaria, Holcim (din Elvetia) si Lafarge (din Franta) au ales sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii si sa le pastreze pe ale celeilalte.
In Romania au fost propuse pentru vanzare operatiunile producatorului francez de ciment Lafarge. Lafarge Romania detine in prezent aproximativ 40 de site-uri de productie, cele mai importante fiind fabricile de ciment de la Medgidia si Hoghiz si cea de macinare de la Targu Jiu. Cei doi producatori de materiale de constructii intentioneaza sa incheie fuziunea in prima jumatate a anului 2015. Noul grup ar avea operatiuni in 90 de tari.
Holcim si Lafarge au convenit la inceputul lunii aprilie o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare. Tranzactia este evaluata la circa 29 de miliarde de euro, incluzand si datoriile nete.
Lafarge si Holcim concureaza pe piata romaneasca cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement.