Angajatorii romani spun ca vor continua sa faca angajari si in primul trimestru din 2015, dar cresterea va fi modesta. Cele mai optimiste planuri sunt ale companiilor din industria prelucratoare, potrivit studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.
Previziunea neta de angajare ajustata sezonier este de +9% pentru al patrulea trimestru consecutiv, in conditiile in care 13% dintre angajatori prognozeaza cresteri ale numarului de angajati, 12% anticipeaza scaderi, iar 73% nu intentioneaza sa isi redimensioneze forta de munca in urmatoarele trei luni.
Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat cea exprimata in primul trimestru din 2014, se arata in raportul Manpower, care precizeaza ca datele au fost culese inaintea alegerilor prezidentiale.
"Angajatorii au raportat intentii de angajare pozitive in fiecare trimestru din ultimii patru ani, anuntand constant planuri de a-si creste forta de munca prin raport cu trimestrul precedent. Conotatia favorabila este ca numarul total de locuri de munca a crescut de la un trimestru la altul, chiar daca cresterea a fost si continua sa fie de amploare restransa. Cei aflati in cautarea unui loc de munca pot deci sa se astepte la oportunitati de angajare si pe parcursul primelor trei luni din 2015. Increderea angajatorilor si ritmul de angajare par sa se fi stabilizat la un nivel ponderat de optimism. O mare parte dintre angajatori aleg in continuare sa ramana in expectativa, pana cand vor intelege mai bine in ce mod eventualele schimbari de politici le-ar putea afecta business-ul", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
Defalcarea pe regiuni si sectoare de activitate arata ca intentiile de angajare sunt mixte si in acest trimestru. Astfel, la nivel de sectoare de activitate, planurile de angajare raman optimiste in sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde angajatorii raporteaza o previziune neta de angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slaba decat cea din ultimul trimestru din acest an, dar cu 10 puncte procentuale mai puternica decat in primele trei luni ale anului.
Cele mai optimiste planuri sunt formulate de angajatorii din industria prelucratoare, previziunea neta de angajare din acest sector fiind de +17% si ramane neschimbata atat comparativ cu trimestrul patru, cat si cu primul trimestru din 2014.
Cei mai putin optimisti sunt angajatorii din sectorul agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, precum si cei din sectorul constructii, care raporteaza previziuni de -3%.
"Chiar daca este negativa, previziunea din sectorul constructii s-a imbunatatit totusi cu 5 puncte procentuale fata de cea din trimestrul patru. Cea mai mare imbunatatire a previziunii fata de trimestrul anterior este raportata insa de angajatorii din sectorul energie electrica, apa, gaze, unde previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternica decat in trim. IV/2014", mentioneaza raportul.
Angajatorii raporteaza intentii de angajare mixte si la nivel regional
Astfel, cele mai puternice previziuni, de +14%, respectiv +12%, sunt raportate in regiunile Centru si Nord-Vest. Angajatorii din Bucuresti si Ilfov si Vest se arata si ei optimisti, dar mai precauti, raportand previziuni de +9%.
Potrivit Manpower, in opt din zece regiuni, perspectivele se imbunatatesc fața de trimestrul patru cu pana la 6 puncte procentuale, dar scad cu 1 punct procentual in regiunea Sud-Vest si raman neschimbate in Bucuresti si Ilfov.
Comparatia cu primul trimestru din 2014 arata oscilații mai ample, previziunea slabind cu 14 puncte procentuale in regiunea Nord-Est si consolidandu-se cu 8 puncte procentuale in regiunea Vest. In ansamblu, intentiile de angajare sunt mai robuste decat cele formulate in trimetrul unu in opt regiuni, si slabesc in alte doua.
Angajatorii din organizatii mari, de peste 250 de angajati, au cele mai ferme intentii de crestere a fortei de munca raportand o previziune de +18%, de doua ori mai puternica decat media nationala, si mai robusta decat cele enuntate in ultimul trimestru, respectiv primele trei luni.
In schimb, angajatorii din organizatiile foarte mici (micro), care au mai putin de 10 angajati, sunt mai putin dispusi la a face schimbari in forta de munca. 85% dintre acestia nu prevad nici o crestere, nici o scadere a numarului total de angajați in intervalul ianuarie-martie 2015, 12% anticipeaza o scadere si doar 2% fac planuri de angajare. Ca urmare, previziunea pentru micro-organizații este sumbra, valoarea de -10% fiind sub cele enuntate atat la inceput, cat si la sfarsit de an 2014.
"Observam ca nivelul de incredere al angajatorilor creste proportional cu dimensiunea organizatiei, astfel incat angajatorii din companii mari formuleaza o abordare mai viguroasa a cresterii numarului de angajati, in timp ce angajatorii din organizatiile de mici dimensiuni demonstreaza un apetit scazut pentru angajari. Aceasta ne arata ca pe piata forței de munca din Romania, optimismul e departe de a fi omniprezent, iar oportunitatile de angajare nu vor fi uniforme. In mod clar, mai sunt inca destui pasi de facut in drumul catre redresare economica deplina si crestere a locurilor de munca," a adaugat Valentin Petrof.
Previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul celor care anticipeaza o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.