APC Romania a luat act cu mare surprindere de propunerea de modificare a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, in forma adoptata de Senatul Romaniei in sedinta din data de 16 decembrie 2013 si transmisa spre dezbatere Camerei Deputatilor, camera decizionala in aceasta situatie.
Analiza expertilor APC Romania asupra formei proiectului adoptate de Senat a relevat incalcari ale Directivei 93/13/CEE, ale jurisprudentei Curtii Europene de Justitie referitoare la interpretarea acestei Directive, desi in Expunerea de motive este mentionat foarte clar ca prin acest proiect se urmareste o armonizare si o transpunere cat mai fidela a dispozitiilor Directivei.
"Este greu de inteles pentru noi cum s-a ajuns la un rezultat profund inechitabil pentru consumatorii romani si contrar spiritului si literei legislatiei si jurisprudentei comunitare", a declarat Costel Stanciu, presedintele APC Romania.
Adoptarea acestui proiect, in forma care a fost transmisa catre Camera Deputatilor, pe langa faptul ca va diminua gradul de protectie oferit consumatorilor prin Legea nr. 193/2000 in forma actuala, va fi de natura a da nastere unor abuzuri impotriva acestora si nu va oferi, asa cum este mentionat in art. 6 si 7 din Directiva 93/13/CEE, mijloacele eficiente pentru a se asigura ca aceste clauze abuzive nu sunt aplicate in continuare si nu afecteaza consumatorii, in plus va duce, cel mai probabil, la initierea procedurii de infringement impotriva Romaniei, in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Reprezentantii APC mentioneaza ca adoptarea proiectului de modificare, in forma actuala, va duce la:
- imposibilitatea recuperarii pagubelor provocate de clauze abuzive, intrucat hotararile instantelor vor avea efect numai pentru viitor;
- consumatorii nu vor mai putea solicita direct instantei anularea clauzelor abuzive;
- clauzele privind modul de modificare a costului contractului, de exemplu, cele care stabilesc modul de modificare al dobanzii in contractele de credit, nu vor mai putea fi anulate;
- actiunea in fata instantei de judecata va putea fi initiata numai intr-un termen general de 3 ani, nu in orice moment, cum este in momentul de fata.
Avand in vedere acest lucru, APC Romania a transmis analiza proiectului catre Camera Deputatilor, solicitand acesteia respingerea propunerilor de modificare a Legii privind clauzele abuzive.
De asemenea, analiza a fost transmisa si catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Departamentul Uniunea Europeana din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, pentru informare.
"APC Romania va urmari cu mare atentie modul in care acest proiect este dezbatut, astfel incat sa se asigure ca toti consumatorii romani afectati de clauzele abuzive inserate in contracte vor putea fi protejati impotriva efectelor negative ale acestora", a mai declarat Costel Stanciu.
Citeste aici analiza detaliata a Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, infiintata in 10 februarie 1990. APC- Romania are ca principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor in raporturile cu operatorii economici si institutiile statului.
Legea care ar trebui sa apere clientii se intoarce impotriva lor. Efectele modificarii legii clauzelor abuzelor
Sursa: DailyBusiness