Dupa apogeul atins in 2011, actiunile HTC s-au prabusit cu 88%, taiwanezii pierzand cota de piata in fata celor de la Samsung Electronics si Apple, noteaza Bloomberg.
ZTE, Lenovo Group si Huawei Technologies s-au aratat deja interesati de preluarea companiei de 4,2 miliarde de dolari, pentru a-si extinde divizia de telefonie mobila si pentru a profita de brandul inca popular al HTC.
"Continua sa produca cele mai bune telefoane din industrie. Au o buna recunoastere a brandului. Din acest punct de vedere, ar putea reprezenta o achizitie buna pentru companiile mai mari, dar cu mai putina expertiza in dezvoltarea de produs si o pozitionare mai slaba a brandului”, spune Pierre Ferragu, analist la Bernstein, in Londra.
Actiunile HTC au atins in august minimul ultimelor opt luni, dupa ce compania a dat de inteles ca este posibil sa anunte primele pierderi trimestriale, incepand din 2008. Potrivit datelor furnizate de Bloomberg, scaderea actiunilor firmei au dus la ieftinirea sa cu pana la 56%.
Presedinta Cher Wang si familia sa, care detin o parte din HTC, s-ar putea opune unei preluari atata timp cat vor mai exista bani in vistieria companiei, insa daca vanzarile nu isi vor reveni in curand, o astfel de solutie ar putea fi inevitabila.
HTC a fost primul producator de telefoane mobile care a scos pe piata produse cu software de la Google si a inceput sa se promoveze ca brand de sine statator, incepand din 2006. Conform firmei de cercetare Canalys, in 2011 s-a bucurat de o scurta perioada de dominare a topurilor din SUA, cu o cota de piata de 24 de procente din livrarile de smartphone-uri. Telefoanele sale sunt in continuare considerate foarte bune de catre specialistii din domeniu, insa cumparatorii au devenit reticenti la ideea de a da la fel de multi bani pe un HTC ca pe un Samsung sau alt smartphone similar.