Piata asigurarilor private de sanatate ar putea fi sustinuta in acest an de hotararea luata de Ministerul Sanatatii, respectiv de taierea decontarilor pentru interventiile din spitalele private. Astfel, pentru a beneficia de unele interventii gratuite in clinicile private, mai multi romani ar putea incheia polite facultative.
Masura sistarii contractelor pe care Casa Nationala de Asigurari (CNAS) le incheia cu spitalele private se refera strict la partea de spitalizare si interventii chirurgicale, nu la tratamentul ambulatoriu. Astfel, doar analizele, consultatiile, investigatiile si unele tratamente usoare vor fi in continuare "compensate" si la privat.
De asemenea, pacientul va plati din luna martie a acestui an o suma modica (coplata) pentru servicii asigurate in spitale, cu exceptia celor de urgenta, conform scrisorii de intentie convenita de Guvern cu FMI.
Tiberiu Maier, vicepresedinte Signal Iduna, a aratat ca va exista un impact mixt pe piata asigurarilor private de sanatate in cazul in care se taie decontarile catre spitalele private.
„Exista un impact mixt. Pe de o parte, vor creste preturile interventiilor in privat, deci si costul asigurarilor pe care le oferim”, a declarat Maier.
„Pe de alta parte, absenta decontarilor statului pentru spitalele private ar putea creste apetitul acestora si al pacientilor pentru asigurarile private”, a adaugat el.
De asemenea, Florina Vizinteanu, presedinte Directorat BCR Asigurari de Viata VIG, considera ca piata asigurarilor de sanatate are un potential mare de crestere in 2013 si va urma trendul crescator inregistrat in anii precedenti.
„Aceasta crestere este influentata de gradul de dezvoltare al serviciilor private, nivelul veniturilor, facilitati fiscale acordate atat angajatorilor cat si persoanelor fizice. Un alt aspect de importanta vitala il constituie clarificarile legislative, definirea pachetului de servicii de baza”, a spus ea.
Ovidiu Racoveanu, directorul Diviziei Asigurari de Viata in cadrul Generali Romania, estimeaza ca piata de asigurari private de sanatate din Romania a avut o valoare de aproximativ 20 de milioane euro in anul 2012, considerand ca aceste asigurari nu s-au putut dezvolta suficient pana acum din cauza ca nu beneficiaza de o deductibilitate completa, sunt defavorizate in comparatie cu medicina muncii si cu abonamentele vandute de clinici.
Si vicepresedinte Signal Iduna estimeaza piata de asigurari private de sanatate tot la circa 20 milioane de euro.
Acesta a subliniat ca cel mai important factor din evolutia pietei medicale si de sanatate din Romania va fi in continuare legea sanatatii, indiferent de prevederile sale finale.
„Reforma continua a acestui domeniu va creste competitivitatea dintre furnizorii de servicii medicale si va crea un mediu de administrare mai eficient. In plus, aceste dezbateri publice fac cunoscute situatiile cu care se confrunta pacientii si oamenii incep sa inteleaga ca mediul privat este alternativa potrivita si accesibila pentru problemele cu care se confrunta sistemul medical de stat”, a spus Tiberiu Maier.
El se asteapta ca multi angajatori sa opteze si in 2013 pentru asigurari private de sanatate, contribuind la cresterea accentuata a pietei.
“Situatia actuala a sistemului de sanatate din Romania, nevoia tot mai acuta a pacientilor de a beneficia de servicii de calitate si penetrarea inca redusa a asigurarilor voluntare de sanatate denota potentialul de dezvoltare inca important al acestei piete”, a declarat Carmen Soare, director marketing ING Asigurari de Viata.
Studiile arata ca romanii isi acopera inca nevoia de sanatate preponderent apeland la serviciile oferite de sistemul de stat, dar si faptul ca utilizarea serviciilor medicale private creste rapid, Spre exemplu, in 2011, peste 84% dintre bucuresteni apelasera la serviciile unei clinici sau ale unui cabinet medical privat (Raport Mediubus 2011, realizat de Mednet).
Carmen Soare a subliniata ca, in randul clientilor ING, a sesizat in ultima vreme un interes tot mai ridicat pentru produsele ce ofera protectie financiara sporita pentru situatiile in care se confrunta cu probleme medicale. In esenta, clientii care detin o asigurare de viata la ING pot atasa contractului de baza asigurari suplimentare de sanatate (spitalizare sau interventie chirurgicala in caz de imbolnavire si accident) sau asigurarea suplimentara pentru afectiuni grave.
“Asigurarile suplimentare de sanatate atasate politelor de asigurare de viata nu presupun decontarea directa cu anumite clinici sau spitale, ci plata catre beneficiar a unei sume asigurate alese la momentul inceperii asigurarii”, a explicat Soare.
“In ceea ce priveste factorii care influenteaza dezvoltarea acestei piete, acordarea de deductibilitati fiscale pentru asigurarile voluntare de sanatate pentru angajat si angajator ar avea in mod clar un impact pozitiv, cu beneficii atat pentru pacienti si cat si pentru sistemul de sanatate prin atragerea de fonduri suplimentare”, a adaugat ea.
Cat costa o asigurare privata
„Primele de asigurare de sanatate oferite de Signal Iduna pornesc de la aproximativ 60 de lei pe luna si ajung la 250-300 de lei, in functie de varsta, istoricul medical si nevoile asiguratului. O categorie aparte o reprezinta asigurarile de grup, oferite ca beneficii medicale de angajatori. Indiferent de valoarea primei de asigurare, accesul la serviciile medicale incluse este nelimitat, asiguratul putand accesa serviciile medicale aferente planului sau de asigurare pana la rezolvarea problemei medicale”, a mentionat Tiberiu Maier.
Conform acestuia, asiguratul poate alege clinica in care doreste sa acceseze serviciile medicale private, din peste 380 de clinici partenere Signal Iduna sau chiar in anumite conditii rambursarea serviciilor prestate de clinici din afara retelei.
In cazul BCR Asigurari de Viata VIG, asigurarile de sanatate cuprind 5 pachete de servicii medicale. Pretul unui pachet de servicii medicale este intre 25 lei/luna pentru pensionari pana spre 150 lei pe luna, in functie de complexitatea serviciilor medicale si disponibilitatile financiare ale fiecarei persoane.
“De asemenea, exista si un pachet destinat copiilor, care poate fi achizitionat impreuna cu unul dintre pachetele pentru adulti”, a subliniat Florina Vizinteanu.
Potrivit acesteia, asiguratul beneficiaza de consultatii de specialitate, analize de laborator, servicii de imagistica, radiografii recomandate de medicul specialist, servicii medicale efectuate in cabinete cu diferite specializari. De asemenea, in baza asigurarii, beneficiaza de discount-uri semnificative pentru serviciile medicale efectuate in reteaua agreata.
Generali Romania are in portofoliu produse atat pentru retail (personae fizice), cat si pentru corporate (companii) care acopera integral partea de ambulatoriu si tratamente spitalicesti. Pretul minim pentru o asigurare de sanatate este de aproximativ 3 euro pe luna, in timp ce un pret suficient de acoperitor pentru tratamente in clinici si spitale private poate ajunge la 150 euro pe luna.