Miercurea, ziua în care se stabilesc recordurile la consumul de electricitate. Cât mai rezistă reţelele?

Miercurea, ziua în care se stabilesc recordurile la consumul de electricitate. Cât mai rezistă reţelele? Miercurea, ziua în care se stabilesc recordurile la consumul de electricitate. Cât mai rezistă reţelele?

Două zile de miercuri din această vară sunt cele în care consumul de electricitate a crescut brusc faţă de valorile medii zilnice, arată distribuitorii de energie electrică din centrul ţării. Deocamdată, reţelele de distribuţie au rezistat, în condiţiile în care conducerea Electrica amână de ani buni noi investiţii, unele din acestea atrăgând chiar şi atenţia procurorilor.

În judeţul Sibiu, spre exemplu, creşterea temperaturilor pe timpul verii a dus la creşteri ale consumului de energie electrică şi cu 15% mai mari decât consumul mediu zilnic. „La nivelul judeţului Sibiu, cel mai mare consum de energie electrică s-a înregistrat în zilele de 19 iulie (120 MW) şi 16 august (105 MW). Nu s-au înregistrat avarii cauzate de suprasolicitarea reţelei de distribuţie a energiei electrice“, arată reprezentanţii Serviciului de relaţii publice din cadrul Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud. Creşterile trebuie raportate la un consum mediu zilnic de 102 MW.

Chiar dacă, în cazurile de faţă, vârfurile de consum nu au dus la întreruperi în furnizarea energiei electrice, viitorul nu este unul tocmai fericit, arată unul din reprezentanţii Electrica Serv SA, filială a Societăţii Energetice Electrica SA care se ocupă cu lucrările de întreţinere, reparaţii şi construcţii în a reţelelor de distribuţie a energiei electrice. „De multe ori putem spune că distribuţia încă mai funcţionează, în anumite cazuri, deoarece avem noroc. Este nevoie de investiţii, dar acestea nu se fac în anumite zone, că e mai simplu să nu se facă, probabil. Dacă veţi privi lista contractelor distribuitorilor de energie electrică, veţi vedea că cele mai multe investiţii care se fac sunt cele din zona ansamblurilor imobiliare noi, căci de acolo vin presiuni din partea investitorilor care vor să îşi vândă apartamentele. Dar până la acestea mai sunt instalaţii şi echipamente nenumărate care aşteaptă după modernizare. Oricum, aş putea spune că în zona Sibiului lucrurile stau bine, comparativ cu alte judeţe“, arată reprezentantul Electrica Serv SA, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

În cursul anului trecut, SDEE Transilvania Sud a semnat contracte de îmbunătăţire a nivelului de tensiune şi modernizare a reţelelor din zece localităţi ale judeţului Sibiu, contracte cu o valoare totală de aproape 13 milioane de lei, fără TVA. Spre comparaţie, în cursul acestui an, au fost scoase la licitaţie lucrări de modernizare a reţelelor electrice de 0,4 kV în patru sate din judeţ. Lucrările nu au fost deocamdată atribuite, valoarea estimată a acestora înainte de stabilirea ofertelor cu cel mai avantajos preţ fiind de 6,5 milioane de lei.
 

Sursa: Adevarul