Modul de calcul al dobanzilor s-ar putea schimba. CE pregateste reglementari dure privind indicii de dobanda pe interbancar, precum Libor si Euribor

Modul de calcul al dobanzilor s-ar putea schimba. CE pregateste reglementari dure privind indicii de dobanda pe interbancar, precum Libor si Euribor

CE pregateste reglementari mai dure privind indicii de dobanda pe interbancar, majoritatea urmand sa fie supravegheati de autoritati nationale, insa executivul UE a renuntat la planul de a transfera responsabilitatea pentru indicii importanti, precum Libor, catre o autoritate cu sediul la Paris, scrie Mediafax.

Comisia Europeana (CE) va propune in scurt timp un proiect de directiva privind reglementarea indicilor de dobanda de pe piata interbancara, precum Libor si Euribor, care influenteaza si dobanzile la creditele populatiei si ale companiilor.
 
Proiectul nu mai presupune insa si transferul atributiilor de supraveghere si reglementare a indicilor de importanta critica la Autoritatea Europeana a Valorilor Mobiliare si Pietelor, institutie cu sediul la Paris.
 
In luna iunie CE propunea ca institutia de la Paris sa preia autoritatea asupra indicelui Libor, masura care ar fi diminuat influenta Londrei pe pietele financiare. In prezent, Libor este supravegheat de catre agentia britanica de reglementare a pietelor financiare FCA.
 
Majoritatea indicilor de dobanda ar urma sa treaca in raspunderea autoritatilor nationale de supraveghere, potrivit noului plan al CE, citat de Wall Street Journal.
 
Astfel, autoritatile nationale vor putea efectua solicita informatii de la furnizorii indicilor, vor putea efectua inspectii la birourile acestora si impune amenzi acolo unde este cazul, pentru a evita conflictele de interese si a se asigura ca datele sunt prelucrate in mod riguros.
 
Desi a renuntat la supravegherea centralizata a indicilor importanti, CE vrea ca acestia sa fie reglementati de catre un "colegiu" de autoritati nationale de supraveghere, coordonat de agentia de la Paris, care va putea interveni ca mediator.
 
Oficiali si diplomati UE au cerut in repetate randuri ca Euribor si alti indici importanti sa fie supravegheati de institutii europene supranationale, considerand ca reglementarea de catre autoritati nationale poate conduce la fragmentarea pietei unice si la reguli diferentiate de la un stat la altul.
 
Insa in urma opozitiei vehemente a Marii Britanii, Comisia a renuntat la varianta din iunie a proiectului, noteaza WSJ.
 
Agentia britanica FCA a preluat recent prerogativele de supraveghere a Libor, in urma unui scandal international privind manipularea celor mai importanti indici de dobanda de pe piata interbancara.
 
Autoritatile americane si britanice au dispus amenzi in valoare totala de 2,5 miliarde de dolari impotriva bancilor UBS, Barclays si Royal Bank of Scotland, acuzate de manipularea indicelui Libor.
 
Investigatia continua la nivel global, fiind vizate numeroase banci mari, dar si indici importanti precum Euribor si Tibor, de referinta in zona euro si la Tokyo.
Sursa: Incont.ro