Nava finlandeza Estelle, la bordul careia se afla militanti propalestinieni care incearca sa forteze blocada israeliana impusa Fasiei Gaza, a fost imobilizarea fara violenta sambata dimineata de catre marina israeliana, a anuntat o purtatoare de cuvant militara.
Vaporul a fost imobilizat in aceasta dimineata si nu au existat violente", a declarat pentru AFP aceasta purtatoare de cuvant.
"Militarii au urcat la bord si au preluat controlul asupra (navei) Estelle. Pasagerii nu au opus rezistenta", a insistat ea.
Anterior, Victoria Strand, o purtatoare de cuvant a miscarii "Ship to Gaza Sweden" (Un vapor pentru Gaza), cu sediul la Stockholm, a anuntat ca marina israeliana a "atacat" vaporul.
Nava "Estelle este atacata in acest moment. Tocmai am primit un mesaj (de la pasagerii navei) pe telefon. Ei (pasagerii) ne-au spus anterior ca erau urmariti de nave militare (israeliene)", a declarat Strand.
Nava a pornit la 6 octombrie de la Napoli (Italia) si a fost alimentata cu carburant marti, in apele internationale, in largul Cretei.
Ea transporta cinci deputati europeni, si anume Ricardo Sixto Iglesias (Spania), Sven Britton (Suedia), Aksel Hagen (Norvegia), Vangelis Diamandopoulos si Dimitris Kodelas (Grecia), dar si un fost deputat canadian, Jim Manly.
Nava Estelle, provenind din Suedia, a sosit la 4 octombrie la Napoli, dupa un tur in Europa, in cadrul caruia a fost in Finlanda, Franta si Spania.
Estelle, o goeleta cu trei catarge construita in 1922, are la bord in pricipal occidentali, dar si doi israelieni, potrivit organizatorilor. Ea intentioneaza sa debarce mobilier scolar si medical, dar si materiale de constructie.
Israelul impune o blocada Fasiei Gaza dupa capturarea unui militar israelian in iunie 2006, care a fost eliberat in octombrie 2011 in schimbul eliberarii a aproximativ 1.000 de detinuti palestinieni. Aceasta blocada a fost consolidata in 2007, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat puterea in Fasia Gaza.
Israelul a anuntat ulterior o relaxare, la 20 iunie 2010, sub intense presiuni internationale, dupa ce marina israeliana a efectuat un asalt sangeros, la 31 mai 2010, in apele internationale, impotriva unei flotile umanitare cu destinatia Fasia Gaza.
insa israeienii au mentinut atat restrictii severe asupra circulatiei persoanelor si bunurilor, cat si o blocada maritima stricta.