Luna septembrie va incepe cu un nou atac la buzunarul romanului: accize la acool si produse de lux mai mari, bilete de tren si masini mai scumpe. Totodata, mii de angajati de la firme de stat isi vor pierde locurile de munca. Singura veste buna - se ieftineste painea, odata cu scaderea TVA.
Bauturile spirtoase, atat cele din comert cat si vinul si tuica produse in casa, se scumpesc cu 25%, din septembrie, odata cu cresterea accizelor la alcool, de la 1 septembrie, de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru.
Si biletele de tren se scumpesc cu pana la 10%, potrivit Ordinului pentru aprobarea tarifelor de deservire generala din transportul feroviar public de calatori publicat in Monitorul Oficial. Astfel, de la 1 septembrie, in cazul unui tren Regio, pretul unui bilet la clasa a II-a pentru 51-60 de km ar putea creste de la 7,30 lei, cat este in prezent, la 7,50 lei, in timp ce pentru un tren Inter Regio, pe aceeasi ruta, pretul unui bilet se va majora de la 14,10 lei, la 14,50 lei.
Pentru 301-350 de km, pretul unui bilet de tren la clasa a II-a va creste de la 34,70 lei la 42 lei, iar in cazul unui tren Inter Regio, pe aceeasi ruta, pretul unui bilet va creste de la 67,30 lei la 71,50 lei.
Tot de la 1 septembrie sunt introduse accize pentru bunuri de lux, cum sunt masinile cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament, utilizate de persoane fizice. Noi accize vizeaza bijuteriile din aur si platina, cu exceptia verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K si doi euro pe gramul de aur de peste 14K.
Pentru confectiile din blanuri naturale se va plati o acciza de 50 de euro pentru cele care costa sub 1.500 de euro, acciza crescand gradual pana la 1.200 euro pentru blanurile mai scumpe de 6.000 de euro.
Masinile noi si rulate (din import) cu motoare mai mari de 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro pe cmc, pentru cilindreea care depaseste nivelul mentionat.
Armele vor fi accizate gradual, de la 50 de euro pentru cele cu o valoare sub 500 de euro, pana la 1.500 de euro pentru cele mai scumpe de 6.000 de euro, iar cartusele vor fi taxate de asemenea cu 0,1-0,4 euro pe bucata in functie de categoria de pret.
Pentru navele cu vele, mai lungi de 8 metri, se va plati o acciza de 500 de euro pentru fiecare metru liniar din lungime, iar pentru iahturile cu motor acciza va fi de 10 euro pe CP, daca motorul este mai mare de 100 CP. Accizele la alcool vor creste de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru.
De la 1 septembrie revine si taxa de trecere la Podul de la Fetesti. Soferii vor plati 11 lei pentru orice vehicul cu masa totala mai mica sau egala de 3,5 tone, 37 lei pentru microbuze si 49 lei pentru autocare.
Se ieftineste painea?
Singura veste buna este legata de reducerea TVA-ului la paine, de la 24% la 9%, care s-ar putea vedea intr-o ieftinire de cativa bani la painea de 1 leu.
Daca se va intampla asa, ar trebui sa vedem inca de saptamana viitoare.
Cert este ca principalii producatori si comercianti de produse de panificatie s-au angajat deja sa scada pretul la paine in conformitate cu diferenta de 15 procente de la TVA.
Concedieri pe banda rulanta
Dincolo de modificarile de preturi, in luna septembrie se da startul unui nou val de disponibilizari.
Posta Romana va da afara, treptat, 3.650 de angajati, dintr-un total de 32.887 salariati. 2.392 de angajati ai Postei au optat pentru disponibilizarea colectiva, iar restul de 1.258 vor fi selectati in urma unui proces de testare profesionala, pe baza cunostintelor specifice posturilor, se precizeaza intr-un comunicat al companiei.
Disponibilizari vor fi operate si la CET-uri si Termoelectrica. CET Braila va renunta la 140 de angajati, Termon Onesti, la 37 de angajati, Termica Suceava, la 295 angajati si CET Bacau, la 104 angajati.
Si la ANAF vor fi disponibilizate circa 300-400 de persoane in cursul lunii septembrie, dupa finalizarea procesului de reorganizare din punct de vedere operational.
Noua curba de sacrificiu. Toamna incepe cu scumpiri si concedieri masive
Sursa: Daily Business