Firmele din ţara noastră se confruntă în continuare cu probleme, ceea ce face ca numărul celor care intră în insolvenţă, în dizolvare sau îşi suspendă activitatea să rămână foarte ridicat în comparaţie cu statele din regiune.
Numărul companiilor care au intrat în insolvenţă în primele nouă luni ale anului a scăzut cu aproape 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar incidenţa insolvenţelor la mia de companii rămâne de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Conform datelor Registrului Comerţului, au intrat în insolvenţă aproape 6.000 de companii anul acesta, cele mai multe fiind din Bucureşti (un total de 1.205, cu 11,1% mai puţin decât în primele nouă luni ale anului trecut), din judeţul Bihor (422, în creştere cu 5,6%) şi Iaşi (354 de firme, în urcare cu 11,3%).
De asemenea, un număr dublu de companii, mai exact 12.700, şi-au suspendat activitatea, numărul fiind cu 2,5% mai mic decât cel de anul trecut. Numărul companiilor care s-au dizolvat este chiar mai mare, de 23.600, în creştere cu 23,6% faţă de 2015, cele mai multe cazuri fiind tot în Capitală, cu un total de 5.156.
Problema ţării noastre este că incidenţa insolvenţelor la mia de companii, de 23, este încă foarte mare, iar în regiunea noastră doar Serbia ne depăşeşte. „România are în continuare o incidenţă a insolvenţelor la 1.000 de firme active de peste trei ori mai mare decât media pe plan regional. Polonia, cu care ne putem compara cel mai bine, care are înregistrate de aproape patru ori mai multe companii active, are sub 1.000 de companii insolvente în fiecare din ultimii zece ani. Numărul companiilor insolvente din România, într-un singur an, este aproape egal cu totalul insolvenţelor deschise în Polonia în zece ani“, spune Iancu Guda, Services Director la Coface România.
Datele arată că firmele din Polonia beneficiază de un climat economic mult mai stabil decât cele din România, chiar dacă anul acesta PIB-ul polonez va înregistra o creştere mai mică decât anul trecut, de 3,2% faţă de 3,6%. Economia Poloniei se bazează în proporţie de 58% pe consumul intern, iar exportul este mai puţin important, iar acest lucru se traduce printr-o capacitate de rezistenţă mai mare la şocurile externe, cu ar fi Brexit-ul.
Insolvenţe în servicii
Sectorul de insolvenţe de la noi a fost modificat puternic în ultima lună după intrarea în această situaţie a companiilor RADET, Hidroserv şi ELCEN, societăţile implicate în furnizarea de utilităţi pentru locuitorii Capitalei. Conform Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), intrarea acestora în insolvenţă a dus la urcarea sectorului de servicii pe locul al doilea în clasamentul insolvenţelor din ţara noastră, cu o pondere de 22% (după ce, în primul semestru ponderea era de 18%). Pe primul loc în top rămâne industria, cu 55%. „Ne aşteptăm ca intrarea în procedură de insolvenţă a acestor trei companii mari să modifice topul insolvenţelor pe 2016. Industria continuă să ocupe primul loc, însă serviciile vin puternic din urmă“, spune Andreea Cionca, managing partner la CITR, care adaugă că impactul societăţilor insolvente nu mai este dat de numărul lor, ci de dimensiunea fiecăriu business în parte.
Pe lângă RADET şi Hidroserv, în procedură de insolvenţă se mai află 44 de companii din sectorul serviciilor cu impact asupra economiei. Valoarea activelor imobilizate ale acestor companii este de peste 2,28 miliarde lei, cifra de afaceri se ridică la 2,52 miliarde lei, iar numărul angajaţilor este de 11.588 de persoane. Majoritatea, adică 40,9% îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, 16,3% în Muntenia, 16,3% în centru ţării, 11,3% în Moldova, 6,81% în Oltenia, 6,8% în Crişana, 4,5% în Dobrogea şi 2,2% în Banat.
Cele 44 companii lucrează în serviciile de intermedieri, respectiv comerţul cu maşini, echipamente industriale, combustibili şi minereuri, în IT, mai exact în prelucrarea datelor, în administrarea paginilor web şi activităţi conexe, în instalaţii, respectiv instalaţii electrice, sanitare, de încălzire şi aer condiţionat, în transport şi în reciclare. Desigur, există insolvenţe şi în sectorul de restaurante şi hoteluri, însă acestea sunt mai puţine.
Datele CITR arată că mai sunt 29 de companii cu impact în sectorul de servicii care au cereri pe rol în instanţă pentru intrarea în insolvenţă. Acestea au active imobilizate în valoare de 670 milioane lei, au 2.844 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 285 milioane lei.
55% este ponderea industriei în totalul insolvenţelor din ţara noastră, urmată de sectorul serviciilor, cu 22%