Numarul romanilor care lucreaza in regim temporar s-a dublat in ultimii doi ani, la 52.000 de persoane, aceasta modalitate de angajare fiind utilizata mai ales de companiile din productie si de servicii, potrivit unui studiu al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT).
"Studiul confirma ca tot mai multi angajati considera munca temporara ca o solutie economica si de cariera viabila, raspunzand nevoii ocupationale atat a angajatorilor cat si a fortei de munca, indiferent de nivelul de calificare si studii a acesteia", a declarat, intr-un comunicat, Sorina Donisa, presedinte ARAMT, pentru Mediafax.
Majoritatea celor angajati temporar in Romania (46%) au studii medii, iar 23% au studii superioare. Alt procent semnificativ, de 20% este reprezentat de studenti si doar 12% provin din randul celor care nu au studii medii (muncitori calificati si necalificati).
Repartizarea pe grupe de varsta a angajatilor temporar in 2012 este relativ eterogena pentru angajatii intre 21 si 45 de ani, inregistrand valori cuprinse intre 26% si 30% pentru fiecare grupa de varsta.
Munca in regim temporar este mai raspandita in productie (47%) si servicii (32%), indica studiul ARAMT. Domenii precum agricultura si administratia publica ocupa cate 4 procente din piata de munca temporara, constructiile 3%, iar alte domenii 9%.
In concordanta cu tendinta ascendenta a pietei, numarul de ore lucrate in regim de munca temporara per angajat a crescut la 927 in 2012, de la 919 ore in 2011 si 742 ore in 2010, reflectand o cerere si o utilitate crescute in randul companiilor angajatoare.
Aproximativ 45% din angajarile temporare au o durata de peste 3 luni, 37% dureaza intre 1 si 3 luni si 18% sunt pe termen scurt (mai putin de o luna). Aceste ponderi ale perioadelor de angajare in totalul pietei de munca temporara s-au mentinut relativ constante din 2010 pana in prezent.
Potrivit datelor membrilor ARAMT, 5% dintre angajatii temporari provin din randul somerilor, 13% sunt persoane care au avut anterior contracte de munca determinate, 18% au fost persoane inactive, 21% sunt studenti, iar 33% au mai fost angajati temporar.
Membrii ARAMT deruleaza, conform estimarilor, circa 70% din activitatile de munca temporara din Romania cu o cifra de afaceri de peste 178 de milioane de euro in 2012, se arata in studiu. Aceasta reprezinta o crestere cu peste 10% fata de anul 2011 si cu 25% fata de 2010.
Studiul a fost realizat in luna octombrie in randul membrilor Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara prin intermediul Ipsos Marketing.
Cele 11 companii, agenti de munca temporara autorizati, care fac parte din ARAMT sunt Adecco Romania, Agentia Professional, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Grafton Recruitment, IHM Total Consult, Lugera, ManpowerGroup Romania, TjobsRecruit si Trenkwalder.
Sursa: Incont.ro