Un nou grup de lucru internațional va îmbina expertiza în sprijinirea victimelor și securitatea cibernetică pentru a ajuta utilizatorii afectați.
Zece organizații - Avira, Electronic Frontier Foundation, European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, G DATA CyberDefense, Kaspersky, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation Safe Escape și WEISSER RING au lansat o inițiativă denumită Coaliția Împotriva Stalkerware pentru a proteja utilizatorii împotriva programelor de tip stalkerware (de monitorizare).
Ce reprezintă programele Stalkerware?
Programele de tip stalkerware oferă posibilitatea invadării vieții private a unei persoane și sunt folosite în mod abuziv în cazuri de violență în familie și hărțuire. Prin instalarea acestor aplicații, abuzatorii pot avea acces la mesajele, fotografiile, rețelele de socializare, localizarea geografică, înregistrările audio sau video ale victimei (în unele cazuri, acest lucru se poate face în timp real). Astfel de programe rulează ascunse în fundal, fără cunoștința sau consimțământul victimei.
De câțiva ani, problema „stalkerware” este în creștere. Organizațiile non-profit se confruntă cu un număr tot mai mare de victime care solicită ajutor în această privință. Potrivit Kaspersky, numărul de utilizatori care se confruntă cu stalkerware a crescut cu 35%, de la 27.798, în 2018, la 37.532, în 2019. Varietatea de programe de tip stalkerware s-a mărit și ea, Kaspersky detectând 380 de variante de stalkerware în 2019 - cu 31% mai multe decât acum un an.
Mai multe pe Start-up