Ofertele pentru serviciile de consultanta privind finalizarea privatizarii Romtelecom vor fi deschise in 7 noiembrie. Unul dintre criteriile pentru viitorii participanti il reprezinta cifra de afaceri medie de un miliard lei in ultimii trei ani, potrivit Ministerului pentru Societatea Informationala.
"Viitorii ofertanti trebuie sa dovedeasca ca au participat in ultimii 10 ani, in calitate de consultant al guvernelor/ministerelor/altor autoritati publice din Romania sau la nivel international, in cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifra de afaceri de cel putin 2,5 miliarde de lei la momentul demararii procesului de privatizare sau au finalizat in ultimii 10 ani (pana la termenul limita de depunere a ofertelor a fost obtinuta acceptanta operationala pentru proiect) cel putin un contract de consultanta a guvernelor/ministerelor altor autoritati publice din Romania sau la nivel international, in cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel putin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat in ultimii 5 ani in calitate de consultant in investitii financiare pe piata de capital sau vanzari de pachete de actiuni, cumulate in mediul privat, in valoare de cel putin 500 milioane de lei", se arata in anuntul institutiei, citat de Mediafax.
Potrivit documentului, criteriile de selectare amintite anterior sunt alternative si, in cazul unui consortiu/asociere, autoritatea contractanta solicita indeplinirea oricaruia din aceste criterii de catre cel putin un membru al asocierii/consortiului.
"Viitorii ofertanti trebuie sa dovedeasca ca in ultimii trei ani au realizat o cifra medie de afaceri de minim un miliard de lei. In cazul unui consortiu/asociere, se solicita indeplinirea acestui criteriu de catre cel putin un membru al asocierii/consortiului. De asemenea, viitorii ofertanti trebuie sa nu fi avut, in ultimii trei ani, contracte de consultanta incheiate cu Romtelecom, Cosmote Romania si Hellenic Telecommunications Organization (OTE)", se mai spune in anunt.
Documentatia licitatiei costa 10.000 de euro si poate fi cumparata incepand de luni, 7 octombrie, de la sediul MSI.
MSI va aloca, din propriul buget, doua milioane de lei pentru plata contractelor de consultanta in procesul de privatizare a Romtelecom, suma reprezentand partea fixa a onorariului consultantului, la care se va adauga o componenta variabila, conform unui act normativ adoptat in prima parte a lunii septembrie.
La sfarsitul lunii iulie, MSI a anuntat ca statul va angaja un consultant financiar specializat pentru a vinde intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social.
Optiunea principala a Guvernului este ca actiunile sa fie vandute prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului financiar care urmeaza sa fie angajat, astfel incat profitul statului din aceasta operatiune sa fie cat mai mare.
O hotarare adoptata de Executiv in luna iulie prevede selectarea de catre MSI a unui consultant specializat, respectiv o banca de investitii sau un consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, in vederea finalizarii privatizarii Romtelecom.
La finele lunii august, MSI a anuntat organizarea in 6 septembrie a unei licitatii pentru achizitionarea de servicii juridice in vederea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimata intre 128.000 si 500.000 lei (fara TVA) in urmatoarele 24 luni.
La expirarea termenului au depus oferte casele de avocatura Bulboaca si Asociatii, David si Baias, Borza si Asociatii, Salans FMC SNR Denton Europe - Tudor si Asociatii si Bostina si Asociatii.
Potrivit caietului de sarcini, castigatorul licitatiei va acorda asistenta juridica pentru MSI in procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat si va analiza si elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul financiar selectat de minister.
Statul a mai incercat sa privatizeze Romtelecom si in 2005 si in 2008, dar ambele initiative au esuat.
Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine 54,01% din capital din anul 2001. OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.
Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile. NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa in peste 120 de localitati urbane si rurale.
Datele ministerului privind situatia financiara a Romtelecom in ultimii trei ani releva ca in 2010 a fost inregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei.
In 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, in timp ce in 2012 a fost inregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei. La sfarsitul lui 2012, Romtelecom avea 6.850 de salariati. Principalii concurenti ai companiei sunt RCS&RDS si UPC Romania.
Sursa: Incont.ro