In completarea faptului ca este un material structural versatil si adaptabil, otelul ofera posibilitatea de exprimare arhitecturala. Un material de buna calitate este vital, pentru ca afecteaza performanta structurala, costurile, usurinta in constructie si, poate cel mai important, aspectul cladirii.
Desi alegerea formei structurale este de multe ori in sarcina inginerului structural, arhitectii ar trebui sa aiba o apreciere a factorilor care au condus la alegerea structurii si detaliile sale. In acest sens, este important ca arhitectii sa apreciaze corect tehnicile de fabricatie si montaj care pot exercita o influenta puternica asupra metodei de proiectare a structurilor metalice moderne.
Constructiile din otel ofera mai multe avantaje pentru exprimarea arhitecturala, din care amintim:
- structurile expuse extern exprima clar functia lor
- membre subtiri pot fi proiectate in mod eficient, in special folosind sectiuni tubulare (teava patrata si teava rectangulara)
- spatii deschise luminoase pot fi create prin utilizarea grinzilor cu zabrele
- membre curbate pot fi formate cu usurinta
- rezistenta la foc a structurilor metalice expuse poate fi imbunatatita prin utilizarea de acoperiri intumescente, beton sau umplere cu apa ( sectiunile tubulare).
- culori si finisajele metalice vopsite pot fi folosite pentru a crea un efect vizual placut.
Pentru a obtine detalii arhitecturale economice si practice, trebuie sa existe o apreciere pe baza de performanta a structurii de ansamblu si conditiile de incarcare a fiecarei componente in parte. Forma structurii va influenta puternic detaliile folosite.
Arhitectul poate aborda designul conceptului cu detaliile componentelor cheie deja in minte. Cu toate acestea, solutia finala va fi influentata de probleme structurale, intelegerea procesului de fabricatie, precum si de considerente legate de transport si de instalare.
In cadrul proiectarii cladirilor din otel, exista trei etape principale:
1. conceptul de design, care include structura principalelor componete din otel si strategia de stabilitate a constructiei
2. designul membrelor componente pe baza analizei structurale a cladirii si in conformitate cu cerintele de incarcare din partea clientului
3. designul detaliat a legaturilor si interfetelor cu alte componente, cum este cazul placarilor.
Costul comparativ a unei constructii din otel structural cu principalul sau concurent, betonul armat, este dependent de o viziune holistica a beneficiilor financiare oferite de viteza de constructie, greutatea mai mica si, de asemenea deschiderile mai care sunt oferite de utilizarea otelului.