Optiunile legale la tranzactiile cash, dupa limitarea platilor in numerar

Optiunile legale la tranzactiile cash, dupa limitarea platilor in numerar

La finalul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 70/2015 prin care se limiteaza la anumite plafoane platile si incasarile in numerar atat de la/intre persoanele juridice, cat si intre persoanele fizice. Nerespectarea prevederilor acestei legi poate atrage aplicarea unor amenzi in cuantum de 10% din suma incasata sau platita.

Legea va intra in vigoare in termen de 30 zile, adica incepand cu data de 9 mai 2015, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor revine in sarcina Ministerului Finantelor Publice, a ANAF si a unitatilor subordonate ale acestora.

Principiul general stabilit prin lege este ca incasarile si platile efectuate de la / catre persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică (sa le denumim, in mod colectiv, „profesionisti”) se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar.

Prevederile legii sunt destul de detaliate, insa in continuare avocatul Daniel Moreanu (foto) incerca sa sintetizeze cateva dintre cele mai relevante dispozitii ale acesteia, si anume:

  1. Limitarile privind plata in numerar stabilite prin lege au in vedere atat platile in moneda nationala, cat si in valuta, plafoanele, in acest din urma caz, apreciindu-se la cursul de schimb al BNR.
  2. Exceptie la principiul general mai sus mentionat: sunt permise incasari in numerar in limita unui plafon de 5.000 lei / zi / de la un profesionist, respectiv plati catre un profesionist in limita unui plafon de 5.000 lei / zi / persoana, insa nu mai mult de 10.000 lei / total / zi. Pentru magazinele de tip cash and carry plafonul este de 10.000 lei / zi.
  3. Platile din avansuri spre decontare sunt, de asemenea, limitate la un plafon de 5.000 lei / zi pentru fiecare profesionist in parte.
  4. Legea interzice, in mod expres, platile sau incasarile fragmentate. Pana la limita plafoanelor mai sus mentionate, plata se poate realiza in numerar, iar pentru suma care depaseste respectivele plafoane, plata se poate realiza numai prin instrumente de plata fara numerar.
  5. Incasarile in numerar realizate de profesionisti de la persoane fizice, respectiv platile in numerar efectuate de profesionisti catre persoane fizice cu titlu de cesiuni de creante, acordarea sau restituirea de imprumuturi sau contravaloarea unor livrari/achizitii de bunuri sau prestari de servicii sunt limitate la un plafon de 10.000 lei / zi / de la, respectiv catre, o persoana fizica.
  6. In cazul profesionistilor care au organizate mai multe casierii, plafoanele mai sus mentionate se aplica pentru fiecare casierie in parte.
  7. Aceste plafoane nu se aplica in cazul profesionistilor pentru operatiuni precum: depunerea in numerar in conturile deschise la institutiile de credit, plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, plata taxelor, impozitelor, amenzilor, retragerilor in numerar pentru plata salariilor etc.
  8. Incasarile si platile in numerar intre persoane fizice, drept urmare a unui contract prin care se transfera dreptul de proprietate (spre exemplu, contract de vanzare, schimb) asupra unor bunuri sau drepturi, prin care se presteaza servicii sau se acorda/restituie imprumuturi, nu pot depasi un plafon de 50.000 lei / tranzactie. Incasarile si platile fragmentate sunt interzise, in mod expres, de lege si in acest caz.

Cu o experienta de peste 9 ani in domeniul juridic, Daniel Moreanu este avocat reprezentand, pe parcursul carierei, companii multinationale de top, precum Deutsche Bank, Millennium Bank, NBGI, Oracle, Ford. Totodata, este autor al mai multor studii de specialitate publicate in cele mai reputate reviste de drept din Romania.