Ostilitatea reintegrarii: Ce trebuie sa stii cand esti nevoit sa te intorci la vechiul job

Criza a creat multe anomalii in piata muncii. Una dintre ele, prezenta tot mai des, este reintoarcerea la un vechi loc de munca. Fugim in general de aceasta varianta, considerand-o un "worst case scenario". Si totusi, i se poate intampla oricui. Cat de grea este reintegrarea? Cum te vor trata colegii? Cum te vor evalua sefii? Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere.

Ai plecat de la locul de munca pentru un job mai bine platit, dar proiectul in care ai intrat nu a avut viata lunga si a trebuit sa te intorci la vechiul loc de munca pe bani mai putini, din lipsa de alternative.

Sau compania unde lucrai te-a dat afara pe motiv de restructurari, dar nu avea dreptul. Ai dat-o in judecata, ai castigat, si acum trebuie sa te primeasca inapoi cu bratele deschise. Teoretic. Pentru ca bratele nu sunt intotdeauna deschise.

Numai in ultima luna, angajati ai Vodafone, UTI si REBU, concediati la sfarsitul anului 2012 si inceputul lui 2013, au obtinut castig de cauza in procese intentate impotriva companiilor. 

Astfel, cele trei companii sunt obligate sa ii reangajeze. In plus, acestea trebuie sa le plateasca despagubiri in valoare egala cu salariile pe care angajatii ar fi trebuit sa le primeasca daca nu ar fi fost concediati, pana la data reintegrarii.

Desi deciziile instantelor de judecata nu sunt definitive, exista mari sanse ca angajatii respectivi sa fie reintegrati imediat, avand in vedere ca in cele mai multe cazuri companiile nu mai fac recurs.

Despre provocarile si riscurile reintoarcerii la jobul vechi am stat de vorba cu Mihaela Tudorancea, managing partner la Nefertiti Human Capital Consulting.

3 situatii diferite. Cand e cel mai greu? 

Intrebata cat este de dificil sa te readaptezi la vechiul loc de munca si daca il resimti ca pe un mediu ostil, specialista in resurse umane a precizat ca depinde foarte mult de motivul care a determinat incetarea colaborarii cu firma/institutia respectiva.

Spre exemplu, daca discutam de plecari pentru proiecte bine definite si intoarcerea la finalizarea acestora, reintegrarea se produce natural, fara rezistenta din partea echipei sau a managementului. Situatia se schimba in celelate doua cazuri: 

“Daca discutam de reintegrare in urma unei hotarari judecatoresti (cum sunt foarte multe situatii, in ultimul timp, mai ales in sistemul de stat si bancar), aceasta intampina multe dificultati, angajatul respectiv este privit, cel putin de management, ca un angajat problema, actiunile ii sunt mult mai atent supervizate, orice eroare este taxata mult mai drastic”, explica Mihaela Tudorancea.

Astfel, in cazul reintegrarii fortate, dispusa de instanta in urma concedierii defectuoase a unui angajat, reintegrarea este foarte dificila, pentru ca prezenta angajatului in echipa certifica incapacitatea managementului firmei. De aceea, potrivit oficialului Nefertiti, pentru manageri este mai mult decat dificil sa lucreze cu angajatul respectiv, iar pentru colegi pare nedrept ca un angajat care a creat probleme sa la fie impus inapoi in echipa.

“In situatia demisiei si intoarcerii, dupa un timp, in aceeasi firma, iarasi e de discutat daca intoarcerea presupune acelasi palier decizional sau intoarcerea se face pe un post superior ierarhic. In al doilea caz, reintegrarea este mult mai facila”, adauga Tudorancea.

Fii constient ca vei fi subevaluat si tachinat

Tudorancea atrage atentia ca angajatul care se confrunta cu astfel de situatii trebuie sa fie constient de faptul ca actiunile/activitatile sale vor fi subevaluate in prima perioada a reinceperii colaborarii cu firma respectiva, ca va trebui sa suporte ironiile colegilor, ca nivelul sau de expertiza raportat exclusiv la activitatea respectivei firme nu mai este la acelasi nivel.

Te intrebi poate de ce e nevoie sa suporti toate acestea. Pentru simplul motiv ca nu traiesti intr-un mediu ideal si, mai precis, pentru ca departamentele de resurse umane nu dau inca prea mare atentie acestei probleme. Inca nu s-au dezvoltat la o scara larga politici de reintegrare, care trebuie totusi personalizate in functie de caz.

“Intr-un mediu ideal nu ar trebui sa li se aplice un tratament diferit fata de ceilalti colegi. In realitate va exista o perioada de tachinari, ironii, taxare drastica a fiecarei erori etc. Daca departamentul de resurse umane are capacitatea de a aplica politici de reintegrare compatibile fiecarei situatii de reintegrare in parte, riscurile de mai sus sunt net diminuate”, mentioneaza Mihaela Tudorancea.

Totusi, fereste-te sa ajungi in acest stadiu pe parcursul carierei tale. Pur si simplu nu da bine. Exceptia o constituie totusi situatia rara in care te intorci pentru a ocupa un post de conducere.
 
“Din punctul de meu de vedere singura situatie in care reintoarcerea intr-o firma cu care angajatul a mai colaborat in trecut este acceptabila este cea in care acesta revine pe posturi manageriale, mult superioare celui avut anterior”, conchide Tudorancea.