Otelul inoxidabil are proprietati unice, care pot fi avantaje pentru o larga varietate de utilizari in industria constructiilor.
Dezvoltarea unor standarde si finisaje ale inox-ului, ca urmare a studiilor de cercetare efectuate de catre industrie si cadre universitare, a jucat un rol semnificativ in a permite utilizarea pe scara larga a otelului inoxidabil in constructii.
Performanta structurala a otelului inoxidabil difera de cea a otelului carbon. Exista, de asemenea, diferente semnificative intre curbele de deformare pentru tensiune si compresiune. Acest lucru are implicatii asupra comportamentului la flambaj a membrelor si deformarea grinzilor. Metodele de conectare necesita, de asemenea, instructiuni specifice, in special atunci cand este vorba de sudare, pentru a mentine finisajul de suprafata si rezistenta la coroziune.
Poluarea aerului, expunerea la saruri, conditiile meteo, proiectarea si frecventa de curatare trebuie sa fie luate in considerare atunci cand se aleg otelul inoxidabil sau alte materiale de constructie, daca se doreste o buna performanta pe termen lung.
Desi otelul inoxidabil este un material relativ nou in constructii, acesta a avut un impact foarte mare asupra design-ului international. De aproximativ 80 de ani acest material a fost utilizat pentru proiectarea unei imagini progresive, moderne si durabile.
Atunci cand este adaugat molibden intr-un otel inoxidabil, rezulta aliajele cu rezistenta crescuta la coroziunea cauzata de cloruri si poluare. Acest lucru face ca acest material sa fie alegerea ideala pentru structuri si alte aplicatii concepute pentru a rezista peste patruzeci de ani, in medii corozive.
Sistemele de placare cu inox folosite in combinatie cu sistemele de izolare moderne, in special cele bazate pe nano-tehnologie low-cost, ofera un grad foarte ridicat de izolare termica (de 4-6 ori mai mare pe unitate de grosime) decat cele traditionale. Beneficiile de cost pe ciclu de viata a acestei tehnologii sunt justificate, chiar daca costul acestor sisteme de placare este usor mai mare decat sistemele conventionale.
Arhitecti si designeri zilelor noastre pot alege dintr-o gama larga de produse din otel inoxidabil care contin molibden, inclusiv componente structurale, acoperisuri, pereti cortina, balustrade, accesorii pentru piscina si produsele de protectie solara.