Patru instituţii de stat, cu lupa pe asigurători

Firmele de asigurare care emit poliţe RCA au intrat în vizorul mai multor instituţii de stat. La cererea Autorităţii pentru Supravegherea Financiară, ANAF, Consiliul Concurenţei şi Parlamentul sunt cu ochii pe cele nouă firme de asigurare care domină piaţa. ANAF va verifica, din februarie, operaţiuni sau dosare de daună fictive sau frauduloase, derularea unor operaţiuni financiare neconforme precum şi dosarul preţurilor de transfer.

 

Autoritatea pentru Supravegherea Financiară a trimis în luna decembrie, celor 9 asigurători care emit poliţe RCA pe piaţa din România, o notificare prin care îi avertizează că tarifele lor sunt majorate nejustificat şi sunt foarte multe sesizări la adresa lor venite, în special din partea transportatorilor, la autoritate. Ulterior, s-a agreat un memorandum prin care asigurătorii se angajează să nu crească cu mai mult de 50% tarifele, faţă de iulie 2015.

 

Potrivit acestui document, trimis în 11 decembrie, şi obţinut de revista Capital, „problemele principale invocate de transportatori au vizat creşterea bruscă a tarifelor RCA şi lipsa de predictibilitate, fenomene cu impact deosebit asupra capacităţii transportatorilor de a-şi desfăşura în continuare activitatea“.

În document, ASF atrage atenţia, că preţurile RCA către transportatori au crescut nejustificat şi de 4 ori comparative cu anii trecuţi, în necondordanţă cu evoluţia daunalităţii medii pe acest segment.

Suspiciuni de practici neconcurenţiale

În aceeaşi notificare, ASF atrage atenţia că are suspiciuni cu privire la existenţa unor practici neconcurenţiale. Respectiv că firmele de asigurare s-au înţeles între ei împărţindu-şi piaţa RCA pe segmente de vârstă, prin oferte avantajoase agreate între ei. Motiv pentru care ASF a decis, încă din decembrie 2015 să sesizeze Consiliul Concurenţei. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat pentru Capital că această sesizare nu a fost încă depusă la instituţie.

Mai mult, ASF i-a anunţat pe asiguratori tot atunci că „pentru verificarea realităţii şi legalităţii operaţiunilor efectuate, având în vedere şi aspectele identificate în urma controalelor inopinate declanşate, ASF îşi rezervă dreptul să solicite ANAF sau altor instituţii specializate efectuarea unor verificări, în regim de urgenţă, la societăţile supuse controlului, care să vizeze identificarea unor posibile operaţiuni sau dosare de daună fictive sau frauduloase, derularea unor operaţiuni financiare neconforme precum şi analizarea dosarelor de transfer“. Lucru care s-a şi întâmplat săptămâna trecută. Firmele de asigurare sunt suspectate că au încheiat cu firmele din acelaşi holding contracte pe sume foarte mari pentru a reduce costul cu impozitul pe profit. ANAF desfăşoară deja control la Astra, după declanşarea procedurii de faliment. Asiguratorii vizaţi de control sunt: Allianz-Ţiriac Asigurări, ASIROM Vienna Insurance, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali România, Groupama Asigurări, Omniasig Vienna Insurance, Uniqua Asigurări.

Parlamentul, mediator între părţi

Un grup de lucru format din asiguratori, membri ASF, reprezentanţi ai service-urilor şi ai transportatorilor vor continua, la Parlament, şi în această lună, dezbaterile pe modificările normelor RCA. „Anul 2016 este anul în care se face pentru prima dată reformă într-o piaţă nedisciplinată, abuzivă. Discuţiile reîncep la Parlament pe 25 ianuarie la Comisia de Buget Finanţe a Senatului, urmând ca parte din modificările asumate de toţi participanţii să fie adoptate în prima sesiune parlamentară. De exemplu, primele modificări care vor putea fi adoptate se referă la fragmentarea perioadei de asigurare în funcţie de necesităţile asiguratului şi exceptarea de la plata Cărţii Verzi pentru mijloacele de transport în comun“, ne-a declarat Capital Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service-uri Auto Independente.
Printre măsurile discutate, este şi repararea maşinii pe propriul RCA, urmând ca asiguratorii să se compenseze între ei. Deşi măsura nu a fost iniţial pe placul asigurătorilor, ASF spune că i-a convins că este benefică. „Depinde de modul de implementare. Trecutul e trecut. Vrem o piaţă corectă. Asigurătorii au avut o reacţie negativă. Când le-am explicat, au pus altfel problema. Au crezut că va creşte expunerea la risc. Dar nu se preia riscul, doar decontarea“, a explicat Călin Rangu, directorul Direcţiei pentru Protecţia Consumatorilor din ASF. Măsura ar urma să intre în vigoare în primele şase luni din acest an, a spus Valentin Ionescu, directorul Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară din ASF. Proiectul de lege după ce negocierile vor fi terminate, va fi prezentat Parlamentului pentru vot.

Cum se calculează tarifele RCA

ASF a decis săptămâna trecută că tarifele RCA vor fi calculate numai prin utilizarea de date statistice relevante pentru asigurarea unei corelații între evoluția acestora și nivelul despăgubirilor pentru fiecare segment de clienți. Iar datele comerciale ale companiilor, privind pierderile nu se mai pot lua în calcul.  Declaraţia a fost făcută de șeful ASF Mişu Negriţoiu.  Asta înseamnă că tarifele RCA nu vor mai putea crește fără explicații riguroase. 

25 ianuarie este data la care reîncep discuţiile în Parlament pe modificarea normelor RCA

Sursa: capital.ro