Incetinirea economica din China a dat o lovitura masiva industriei otelului la nivel mondial. Supracapacitatea si preturile mici afecteaza marjele producatorilor de otel din China. Pentru a atenua acesti factori, s-au intreprins eforturi pentru a reduce capacitatea excedentara si de modernizare a productiei in industria siderurgica chineza.
Conform unui raport publicat de World Steel Association, in aprilie, utilizarea otelului in China, este estimat sa scada cu 4% in 2016. Criza severa in activitatile de constructii conduce la o incetinire a sectoarelor de fabricatie si la o crestere mai lenta in sectorul automobilelor. O redresare in sectorul constructiilor din China nu pare probabila in viitorul apropiat.
World Steel Association preconizeaza ca utilizarea globala de otel sa scada cu 0,8% in 2016 pana la 1,488 Mt, dupa declinul de 3% din 2015. Industria siderurgica din SUA continua sa se confrunte cu amenintarea importurilor mai ieftine . Totusi conditiile de piata otelului din SUA s-au imbunatatit de curand, datorita evolutiilor favorabile proceselor comerciale.
Producatorii de otel din SUA continua sa faca presiuni in mod activ asupra autoritatilor de reglementare din SUA pentru a opri practicile comerciale neloiale si sa asigure o piata mai echitabila si mai competitiva pentru producatorii de otel americani.
Intre timp, India este de asteptat sa actioneze ca urmatorul motor de crestere, avand in vedere progresele din constructii si industria prelucratoare, urbanizarea rapida si reformele structurale. Economia europeana, pe de alta parte, este pe un drum lent de recuperare. Cererea de otel in UE este de asteptat sa creasca pana la 1,4% in 2016. Acesta este un rezultat pozitiv pentru companii precum ArcelorMittal, care genereaza aproape jumatate din veniturile sale din aceasta regiune.
Cu toate ca industria otelului va ramane sub presiune pentru ceva timp, este de asteptat sa creasca cu siguranta, ulterior, de pe urma industriei auto si a constructiilor.