Pentru piata de arta din Romania, criza din buzunarele colectionarilor s-a vazut diferit anul acesta - unele case de licitatii s-au bucurat de o crestere sustinuta a numarului de tranzactii, in timp ce, pentru altele, 2012 a insemnat "un recul general" al preturilor de vanzare.
Reprezentantii casei Artmark, cat si cei ai casei Goldart spun ca au sesizat in 2012 o crestere - "sustinuta", in cazul Artmark, si "usoara", in cazul Goldart - a pietei de arta din Romania. La Goldart, de exemplu, s-au vandut anul acesta peste 800 de lucrari de arta in valoare de peste de 1.500.000 euro, cu 100.000 de euro mai mult decat in 2011, scrie Mediafax.
Evolutia pietei romanesti de arta in 2012 a devenit interesanta si pentru colectionarii straini, care, atrasi de valorile relativ mici ale preturilor de pornire ale lucrarilor de arta, au venit in Romania pentru a-si imbogati colectiile.
Potrivit analizei pietei de arta in 2012, realizate de Bucur Mihail Papagheorghiu, reprezentant al casei Alis, "toate casele de licitatie au coborat mult preturile de intrare, pentru a se putea mentine pe linia de plutire, iar performantele sunt rare si conjuncturale. (…) In general, coborand preturile, vanzarile s-au marit, ca numar si volum, dar ca valoare, evident, nu".
Mai mult, acesta este convins ca, in 2013, "ne asteapta tot un an tern, plin de «maruntisuri»".
Piata de arta din Romania : Un viitor tern, plin de "maruntisuri"
Sursa: Daily Business