Povestea producătorului de mobilă italian care a ajuns la afaceri de milioane de euro, după 15 ani de activitate în România

Natuzzi, unul dintre cei mai importanți producători de mobilă din Italia, a înființat în 2001 compania Italsofa România prin intermediul căreia în prezent a ajuns să producă peste 1.000 de canapele și fotolii în fabrica din Baia Mare și să obțină afaceri de 70 de milioane de euro.

Activitate producătorului de mobilă a început în România în urmă cu 15 ani, moment în care grupul italian a ridicat o fabrică în Baia Mare, în urma uneia dintre cele mai mari investiții greenfield, prima din Romania în industria mobilei : peste 38 de milioane de euro. În prezent, fabrica din Baia Mare produce atât canapele și fotolii din piele și țesătura pentru piața europeană, cât și semifabricatele de lemn pentru producția întregului grup. Fabrica se întinde pe o suprafață de 400.000 mp din care 76.000 sunt organizați în cinci unități, fiecare dintre ele fiind dedicată unei activități productive specifice. La Baia Mare circa1.300 de angajați, cu un salariu mediu brut de 1.400 de lei, lucrează cu peste 100 de tipologii diferite de piele aduse din Italia, în schimb lemnul, palul sau buretele, sunt materialele procurate de la furnizorii din România, susține Francesco Stasolla, managing director Italsofa România.

În prezent, Italsofa produce peste 1.000 de canapele și fotolii pe zi din care cele mai multe sunt exportate în Germania, Anglia, Franța sau Spania pentru braduri renumite precum Ikea. Produsele realizate de Italsofa sunt vândute sub brandul propriu Natuzzi Editions, în proporție de 50%, și restul sub marcă proprie pentru diverse companii.

Pentru că orice fabrică are nevoie de îmbunătățiri, reprezentanții Italsofa au anunțat că în următorii doi ani vor să investească 6-8 milioane de euro pentru modernizarea producției. O parte din investiții provine din împrumutul de 10 milioane de euro acordat de EximBank, în septembrie. „O să investim în modernizarea părții de croi și de semifabricate. Vom trece de la producția tradițională, cea făcută manual, la cea modernă prin linii de producție moderne”, a mai spus Francesco Stasolla. Acesta a mai zis că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă fabrica este cu lipsa forței de muncă. „Am mai avea nevoie de 100 de oameni. Pentru asta am dat anunț în mica publicitate și nimic. Avem această problemă pentru că oamenii pleacă în străinătate”, a conchis managerul Italsofa.

Sursa: capital.ro