Robotul european Philae s-a plasat cu succes, miercuri, pe nucleul cometei Ciurimov-Gherasimenko, realizand astfel o premiera in istoria spatiala, a anuntat Agentia Spatiala Europeana, citata de AFP.
"Am ajuns pe cometa Ciurimov-Gherasimenko. Suntem foarte fericiti!", au declarat cercetatorii de la ESA.
Misiunea spatiala Rosetta, din care face parte robotul-laborator Philae, consta in recoltarea unor esantioane de pe aceasta cometa, care vor fi ulterior analizate si ar putea oferi o serie de informatii interesante despre originea Sistemului Solar si chiar despre modul in care a aparut viata pe Terra.
Legatura dintre sonda Rosetta si robotul Philae a fost restabilita asa cum era prevazut, miercuri, la aproximativ doua ore dupa separarea lor.
ESA nu a precupetit niciun efort pentru aceasta premiera in istoria explorarii spatiale, comparabila, potrivit unor oameni de stiinta, cu plasarile sondelor Viking pe Marte in 1976.
Misiunea Rosetta a fost indelung si atent pregatita. Trei centre operationale sunt mobilizate: Centrul european pentru operatiuni spatiale (ESOC) al ESA din Darmstadt (Germania), Centrul de control pentru coborari spatiale al DLR (Agentia spatiala germana) din Koln (Germania) si Centrul de operatiuni stiintifice si navigatie stelara CNES (Agentia spatiala franceza) din Toulouse (Franta).