ONG Mare Nostrum promoveaza metodele moderne de educatie pentru mediu si a organizat, in perioada 04 – 08 septembrie 2015, trei cursuri dedicate cadrelor didactice, cu accent pe conservarea biodiversitatii.
Aceastea s-au desfasurat in cadrul proiectului "Natura din jurul nostru – program comun de educatie ecologica non-formala derulat in regiunile Dobrich, Bulgaria si Constanta, Romania". Scopul cursului este de a spori cunostintele legate de bogatia naturala a Dobrogei si obtinerea de competente pentru aplicarea abordarilor moderne ale educatiei de mediu de catre cadrele didactice in regiune.
La curs au participat 50 profesori din unitatile de invatamant partenere, interesate de aplicarea noilor metode de educatie. Dintre acestea, au fost selectate cele care pot fi desfasurate cu precadere in spatii deschise, in natura. Iar aici putem aminti: Icebreakers, Teatru labirint, Treasure Hunt, Expozitia vie, deja cunoscutul Flash mob, Photovoice, Harta tactila sau Drumul unei picaturi de apa s.a. Metodologiile au fost sustinute de exemple concrete insotite de imagini, dar si clipuri video, cu procedura de aplicabilitate, metode interactive de lucru, in functie de categoria de varsta a scolarilor etc.
De asemenea, participantii au avut ocazia sa lucreze impreuna pentru a stabili un plan de actiune ce se va concretiza intr-un nou curs, la inceputul lunii octombrie, dedicat, de aceasta data, elevilor.
Scopul proiectului este cresterea gradului de informare si constientizare cu privire la biodiversitatea din zona transfrontaliera, dar si problemele complexe ale acesteia.
Proiectul se desfasoara din iulie 2014 pana in decembrie 2015, are un buget total de 308,706.30 de euro si este finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007-2013.
Partenerii proiectului sunt: ONG Mare Nostrum, din Constanta, Romania, şi Primaria orasului Dobrich din Bulgaria.