Dupa ce a fost considerata un bun inepuizabil, care poate fi exploatat fara retinere, iata ca acum natura este recunoscuta drept un bun valoros amenintat cu disparitia.
Datele oficiale confirma o situatie alarmanta ce impune protejarea patrimoniului ecologic (aer, apa, materii prime): cerere de resurse naturale peste capacitatile Terrei, biodiversitate in plin proces de degradare, consum de energie in crestere si saracie in randul unor categorii semnificative de populatie.
DA! Activitatile umane au un impact direct asupra planetei si, de cele mai multe ori, interesele companiilor nu sunt in concordanta cu prioritatile de mediu. Asistam la schimbari climaterice severe, ne ingrozim de numarul in crestere al dezastrelor naturale, resimtim efectele negative ale poluarii atmosferice, ne temem de migratia maladiilor tropicale etc.
Referindu-ne strict la Romania, precizam ca in ultimul deceniu au fost inregistrate anual peste 60 de cazuri de poluare accidentala, unele avand consecinte dramatice asupra starii de sanatate a oamenilor, a mediului inconjurator şi a economiei din zonele afectate.
Avand in vedere aceasta situatie, protectia mediului este necesara, deoarece implica o noua conceptie, potrivit careia politica are menirea de a aborda nu doar afacerile economice si sociale, ci trebuie sa includa pe lista de interes si natura. Caci, fara indoiala, protectia mediului implica si protectia omului. In plus, este sigur ca, pe termen lung distrugerea naturii ar determina mai multe costuri (din punct de vedere economic si uman), decat protejarea acesteia.
In vederea mentinerii cantitative şi calitative a vietii pe Terra, Strategia de dezvoltare durabila a Uniunii Europene propune o viziune pe termen lung asupra dezvoltarii durabile, in care cresterea economica, coeziunea sociala si protectia mediului sunt interdependente si se sprijina reciproc.
Dezvoltarea durabila se bazeaza pe solidaritatea intre generatii, fiind definita drept un model de dezvoltare care ofera satisfacerea nevoilor de baza ale generatiilor prezente, fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi. Asadar, fara ocrotirea mediului nu se poate asigura dezvoltarea durabila.
Provocarea mediului cu privire la dezvoltarea durabila isi propune sa puna in aplicare actiuni de zi cu zi pentru reducerea cantitatii de deseuri, limitarea poluarii, economisirea resurselor... toate acestea fiind necesare pentru a mentine viata pe Pamant.
Proiecutul ”$E$ - Sustinere Economica şi Sociala pentru persoane vulnerabile” are in vedere prevederile strategiei Europa 2020 privind dezvoltarea si cresterea durabila, si anume: ridicarea gradului de ocupare cu efecte asupra cresterii calitatii vietii grupurilor vulnerabile vizate si nu numai; oferirea unui cadru prin care piata moderna sa poata folosi in mod eficient toate resursele umane; cresterea capacitatii de participare la viata sociala si economica a grupurilor cu risc major de marginalizare sau excluziune; reducerea discriminarii, maximizarea aportului membrilor din grupurile vulnerabile la accentuarea progresului economic si social etc.
Din punct de vedere ecologic, dezvoltarea in plan economic si social se realizeaza complementar cu protectia mediului, a resurselor si a biodiversitatii si tinand cont de asigurarea echilibrului intre economie si ecologie.
Mai mult decat atat, in cadrul proiectului $E$, protectia mediului este sustinuta prin actiuni specifice de colectare si depunere la centre specializate a materialelor reciclabile (hartie, plastic, sticla, cartuse de imprimanta, toner etc.), iar echipamentele achizitionate au un nivel redus de poluare.
Proiectul $E$ indemna si incurajeaza adoptarea unui stil rational de consum. E atat de simplu! Prin reducerea cantitatilor de deşeuri, refolosirea şi reciclarea obiectelor de uz curent şi respectarea normelor ecologice atunci cand mergem la cumparaturi, avem posibilitatea de a contribui la schimbarea in bine a lumii.
In cele din urma, este important sa accentuam faptul ca masurile de ecologizare contribuie la redresarea economiei si la crearea de locuri de munca, iar in timp, acestea stimuleaza noile tehnologii si reduc impactul pe care il avem asupra schimbarilor climatice, epuizarii resurselor naturale si degradarii ecosistemelor.
Despre proiectul $E$:
Proiectul POSDRU/173/6.1/S/148943 ”$E$-Sustinere Economica si Sociala pentru persoane vulnerabile” vizeaza promovarea incluziunii şi dezvoltarea economiei sociale in Romania. Proiectul este implementat de Federatia „Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania” (ONPHR) in parteneriat cu CRPG – Centrul de Reabilitare Profesionala Gaia (Portugalia), Fundatia Inima de Copil (Galati), Asociatia HABILITAS – Centru de Resurse si Formare Profesionala, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Caleidoscop, Asociatia pentru Dialog şi Educatie Civica, Asociatia Ai Grija de Mine, Asociatia CONSILIER-VEST. Perioada implementare: dec. 2014– dec. 2015.
Pentru informatii suplimentare legate de proiectul $E$ va puteti adresa d-nei Valentina Merlici, Expert Informare si publicitate, e-mail: [email protected], tel. 0726 330 355.