Rata sau chirie? O intrebare care revine mereu in actualitate

La fiecare fluctuatie de pret pe piata imobiliara, revine intrebarea: este mai avantajos sa platesti chirie sau sa faci un credit pentru a avea propria casa?

Un credit imobiliar nu mai este la fel de scump ca acum sapte sau zece ani. Daca iti faci calculele corect, ajungi la o valoare a ratei mai mica decat a chiriei ceea ce implicit, face creditul foarte atractiv. Cu atat mai mult, un credit Prima Casa cu dobanda preferentiala este, pentru tineri, sau hai sa spunem, mai degraba pentru tinerele cupluri, o optiune care trebuie luata in considerare. De cealalta parte, presiunea preturilor imobiliare a scazut foarte mult, putand sa gasesti astazi un apartament cu doua camere la cateva sute de metri de centrul capitalei cu aproape 40.000 de Euro, suma de neimaginat inainte de 2007.

Creditul imobiliar este un angajament pe termen lung de zece, douazeci sau chiar treizeci de ani, insa si statul in chirie pe termen lung poate deveni extrem de deranjant. Nu ai siguranta locului in care stai. Chiar daca te atasezi de o casa sau de un apartament, oricand proprietarul poate sa iti ceara sa te muti. Nu poti sa iti amenajezi casa asa cum doresti. Cate persoane care stau in chirie isi pot vopsi un perete albastru si unul galben pentru ca pur si simplu asa isi doresc? Nu iti poti mobila casa asa cum doresti tu pentru ca nu iti prea vine sa te muti cu camionul de mobila de colo colo si sa constati ca una din canapele nu incape in noua casa. Iar lista poate continua, mai ales daca voi doi inseamna la un moment dat voi doi si un mic bebe ce are nevoie de o camera a lui si de anumite repere ale copilariei.

Momentul actual este unul ce trebuie speculat. Zona imobiliara este la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani. Putin probabil ca preturile sa scada si mai mult si cu siguranta nu vor ajunge la nivelul anilor ‘90. Chiar si apartamentele din zonele rezidentiale nou construite au preturi foarte interesante. Dobanzile pe de alta parte, sunt la un nivel foarte jos, fara a indrazni a spune minim. Chiar si celelalte conditii bancare sunt tot mai relaxate: comision zero de rambursare anticipata, perioada de timp in care trebuie sa gasesti locuinta dorita dupa aprobarea creditului, chiar si perioada de gratie de pana la 24 de luni pentru constructiile de locuinte, oferita de unele banci.

Daca nu ai inca o casa a ta, merita, cel putin, sa pui cateva intrebari unei banci, sa iti faci calculele corect si sa iei in considerare optiunea unui credit imobiliar. Si, de ce nu, in curand sa te muti la casa ta.