Romania, jungla financiara: Tepe "legale" de 2 mld. euro, cine mai rezista?

Romania, jungla financiara: Tepe "legale" de 2 mld. euro, cine mai rezista?

Sa faci afaceri in Romania a ajuns o activitate extrem de riscanta.Infractionalitatea economica a atins un nivel record, tepele trase cu bilete la ordin si cecuri fara acoperire apropiindu-se, anul trecut, de 2 miliarde de euro. Potrivit oamenilor de afaceri, rezista in ring numai cei care au mari lichiditati si isi selecteaza foarte strict partenerii de afaceri.

Ai taiat o factura? Daca iti vrei banii, asteapta cateva luni. Daca nu iti convine, asta e. Inghite in sec si cauta-ti alti parteneri de afaceri. Cam asa arata jungla financiara romaneasca.  

Dincolo de economia subterana, care ruleaza miliarde de euro fara facturi, si in cea “legala”, infractionalitatea economica a atins cote cu adevarat incredibile.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, in anul 2012 au fost raportate 10.505 cecuri fara acoperire, care au totalizat un refuz la plata de 336.389.500 lei (aproximativ 76 milioane de euro).

In domeniul Biletelor la Ordin, care nu sunt reglementate atat de strict precum cecurile, lucrurile sunt si mai alarmante. Astfel, in 2012 au fost raportate 174.845 bilete la ordin fara acoperire, care au totalizat un refuz la plata de 8.293.113.700 lei. Suma este echivalentul a circa 2 miliarde de euro.

Conform situatiei centralizate de BNR, in fiecare luna au existat aproximativ 5.000 de persoane juridice care au avut raportate incidente de plata cu cecuri sau Bilete la Ordin fara acoperire, arata o statistica realizata de antitepari.ro  

Incidentele de plata generate de cecurile fara acoperire au un caracter penal, fiind o incalcare flagranta a Legii cecului. In rare cazuri se ajunge insa la intocmirea de dosare de urmarire penala a emitentului de cecuri fara acoperire deoarece bancile nu mai raporteaza astfel de incidente la Politie, iar politistii asteapta sa fie sesizati de catre victima unui astfel de instrument de plata.  

Expertii spun ca astfel de afaceri la limita legii sunt cunoscute in economie, iar firmele se protejeaza incercand sa isi limiteze cercurile de parteneri la unii de incredere. 

„Selectarea partenerilor de afaceri a devenit esentiala. Trebuie sa stii din start cu cine faci business, ce background are, daca este rau platnic, daca a avut procese. Este un minim proces de informare pe care toate firmele trebuie sa il urmeze daca vor sa nu ia tepe”, a declarat avocatul de business Gheorghe Piperea.  

Economia se muta la negru  

Datele BNR vin sa confirme semnalele de alarma trase de oamenii de afaceri, in repetate randuri. DailyBusiness.ro scria recent ca cei patru ani de criza au facut rani adanci in economia romaneasca.

Zeci de mii de firme au dat faliment, iar cele care au supravietuit au ajuns sa practice tot felul de solutii la limita legii pentru a rezista. 

Dincolo de platile la negru, in economie s-au dezvoltat spectaculos trocul si factura cu „discount”.   Cum sa incasezi o factura a ajuns un adevarat sport extrem, mediul de afaceri a brevetat o noua solutie anti-criza: tot mai multe firme isi obliga partenerii sa accepte facturi platite cu ''discount''. 

Ce inseamna asta? „Daca, de exemplu, ai de incasat o factura de 100 de lei, te vei trezi ca furnizorul iti spune ca iti da 70 de lei daca vrei banii mai repede. Nu iti convine? Pana sa iti recuperezi banii de la mine, o sa intri in faliment. Cam asa lucreaza o serie de firme mari”, spune omul de afaceri Dan Patulea.

Multi sunt cei care accepta astfel de deal-uri, pentru ca au nevoie de lichiditati, iar bancile nu sunt dispuse sa ofere credite „Daca lucrezi prin conturi, risti sa iti incasezi banii peste 6-9 luni, iar de la TVA poti sa iti iei adio. Statul va plati la Pastele Cailor. Asa ca sunt multi care accepta astfel de tranzactii”, spune acesta.   O alta solutie menita a evita blocajul financiar si care s-a extins puternic in economie este trocul. 

''Tranzactiile cu sacosa de bani si barterele se fac in principal de catre firmele care au conturile blocate, inclusiv de catre stat. Fiecare incearca sa supravietuiasca asa cum poate, fie platindu-si furnizorii si partenerii, fie oferind angajatilor banii la negru, pentru a nu mai plati taxe'', a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).  

O analiza “Coface”, realizata pe baza datelor preliminare disponibile la Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) la inceputul lunii ianuarie 2013, arata ca pe parcursul anului 2012 a fost deschisa procedura insolventei pentru un numar de 23.665 de companii, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului 2011 (21.499 de insolvente noi) si cu 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010 (19.650 de insolvente noi)  

“De remarcat este faptul ca erodarea sustenabilitatii financiare a firmelor s-a suprapus in anul 2012 cu o incetinire a ritmului de regenerare a economiei. Astfel, 2012 a fost primul an dupa 2008 care a inregistrat, pe tot parcursul sau, o crestere mai rapida a insolventelor decat a firmelor nou inmatriculate. In acest nou context, cunoasterea evolutiei situatiei financiare a principalilor parteneri de afaceri nu mai este o optiune, ci devine imperios necesara”, a declarat Iancu Guda, Business Information & Debt Collection Manager, Coface Romania.  

Avand in vedere intarzierile privind inregistrarea procedurilor de insolventa la BPI (ce pot varia intre una si patru saptamani) si modificarile retroactive operate in sistemul BPI, Coface estimeaza ca numarul real al procedurilor de insolventa nou deschise in anul 2012 poate varia intre 25.000 si 25.500. Astfel, cresterea reala a insolventelor fata de anul 2011 poate varia intre 17%  si 18%.