România, pe locul 10 în topul ţărilor în care oamenii se tem de ţepe

România, pe locul 10 în topul ţărilor în care oamenii se tem de ţepe

Românii tind să creadă mai degrabă că ceilalţi oameni vor să profite de pe urma lor decât să îi trateze într-un mod echitabil. Sub acest aspect, ţara se află pe locul 10 într-un top al neîncrederii condus de Maroc şi în care pe primele poziţii mai sunt şi alte două state din Balcani. La polul opus sunt ţările nord-europene şi cele din Extremul Orient unde oamenii sunt priviţi mai degrabă ca parteneri.

Ne temem că ceilalţi ne trag ţeapă. Aşa reiese din topul privind neîncrederea realizat de World Values Survey şi în care România se află pe locul 10 într-un clasament în care pe primele două locuri se regăsesc Marocul şi Burkina Faso. La întrebarea dacă ceilalţi încearcă să profite de tine, răspunsurile pe o scală de la unu la zece au fost mai degrabă în sensul că totdeauna cineva este gata să trişeze decât să aibă un comportament corect faţă de noi.

Nu suntem singurii din Balcani. Serbia şi Bulgaria chiar ocupă poziţiile trei şi patru, devansând Etiopia, Cipru, Polonia, Trinindad şi Tobago, precum şi Iranul. Neîncrederea românilor în partenerii de afaceri este chiar mai mare decât cea a cetăţenilor din state cum ar fi Chile, Ghana, Turcia, Argentina, Brazilia, Egipt, Spania, Columbia, Federaţia Rusă şi Ucraina.

Mai speriaţi de bombe decât moldovenii

Românii de peste Prut sunt mai încrezători decât cei din graniţele ţării. Republica Moldova stă neaşteptat de bine în acest clasament, fiind poziţionată între Germania şi SUA. Slovenii, japonezii şi peruvienii au, de asemenea, încrederea mai zdruncinată decât basarabenii, conform sondajului privind percepţia vieţii preluat de Zero Hedge.

Vrei corectitudine? Învaţă limbile nordice sau fugi în Extremul Orient!

Oamenii se aşteaptă mai degrabă la un comportament echitabil din partea semenilor lor în ţările nord-europene, dar şi la extremitatea Asiei. Norvegia, Suedia, Finlanda, Olanda sunt toate state care nu surprind prin faptul că există încredere la nivelul societăţii. Alte ţări aşezate precum Canada, Elveţia sau Australia se regăsesc tot aici.

În Orientul Îndepărtat, iarăşi, observăm aşteptări ridicate în ceea ce priveşte comportamentul celorlalţi. Vietnamul conduce în acest clasament al încrederii în care tot sus se află China, Taiwan, Coreea de Sud şi Indonezia.

Încredere renăscută după un genocid cu un milion de victime

O prezenţă exotică este cea a Rwandei, poziţionată nu departe de Vietnam şi cu un punct procentual mai bine decât Norvegia. Oamenii mizează aici pe cinstea semenilor deşi au trecut la jumătatea anilor '90 printr-un cataclism umanitar, aproape un milion de etnici hutu şi tutsi fiind victime ale celui mai grav genocid recent.

Sursa: Capital.ro