Romania vrea sa atraga 1,5 miliarde de euro la emisiunea de eurobonduri la zece ani lansata marti, la un randament cu 185 puncte de baza peste rata mid-swap, indicatorul de referinta al pietei, relateaza Reuters, potrivit Mediafax.
Anterior, intermediarii operatiunii anuntasera o suma indicativa intre 1 miliard si 1,5 miliarde de euro si un randament final de referinta cu 190 puncte de baza peste rata mid-swap, plus sau minus 5 puncte de baza.
Rata mid-swap este in prezent de 1,12%, ceea ce ar duce randamentul final la 2,97% pe an, sub nivelul record obtinut in aprilie, de 3,7% pe an.
Ordinele de cumparare au depasit 4 miliarde de euro pana la ora transmiterii acestei stiri.
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat saptamana trecuta pentru Bloomberg ca Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni denominate in euro in valoare de cel putin 1 miliard de euro pe pietele internationale la o licitatie care va fi organizata in urmatoarele saptamani.
Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in aprilie, cand Romania a imprumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament record de 3,7% pe an. Pe piata interna, ministerul a vandut obligatiuni denominate in euro in valoare de 928,7 milioane euro.
Potrivit Erste Bank, in cazul in care premierul Victor Ponta va castiga alegerile din noiembrie, investitorii sunt ingrijorati ca noul guvern va avea dificultati in mentinerea unui deficit bugetar scazut, ceea ce ar putea pune presiune pe randamente.
De asemenea, acordul Romaniei cu Fondul Monetar International si cu UE se va incheia in martie anul viitor.
Ministerul Finantelor ia in considerare accelerarea vanzarii de eurobonduri, din cauza riscurilor potentiale, a a afirmat recent Dumitru Dulgheru, economist al Erste.
Randamentele pentru eurobondurile romanesti cu maturitate in aprilie 2024 se situau la 2,71% la finele saptamanii trecute, usor peste nivelul minim record de 2,66% pe an inregistrat in urma cu sapte saptamani.
Avand in vedere maturitatile celorlalte imprumuturi, singurele finantari externe care beneficiaza de un cost mai redus sunt cele obtinute de la institutiile financiare internationale. Romania a atras in toamna anului trecut un imprumut de 700 de milioane de euro de la Banca Mondiala, la un cost de 3,5% pe an si cu scadenta de 18 ani. Aceasta finantare nu este insa in piata, fiind parte a imprumutului de politici de dezvoltare cu opþiune de amanare a tragerii (DPL-DDO) contractat de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) in anul 2012.