Romanii care isi folosec apartamentele si casele pentru afaceri vor plati de anul viitor impozite pe proprietate de pana la 20 de ori mai mari. Prevederile fac parte din noul cod fiscal pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. Potrivit aceluiasi document, si impozitele pe teren vor creste, pentru ca suprafetele pe care sunt construite casele nu vor mai fi scutite de la plata taxelor ca pana acum. Sunt doar cateva dintre modalitatile prin care Guvernul spera sa recupereze macar o parte din banii pe care-i va pierde prin reducerea TVA.
In prezent, proprietarii platesc impozit doar pe curtea din jurul casei, nu si pe terenul pe care aceasta este construita.
De exemplu, acum se plateste impozit doar pe 400 de mp dintr-o proprietate care are 500, dar 100 sunt ocupati de casa. Adica 178 de lei pentru un teren aflat la marginea Capitalei.
De anul viitor impozitul va urca la 222 de lei, pentru ca va fi luata in calcul toata suprafata.
Se schimba si modul in care vor fi determinate impozitele pe cladiri. Pana acum cei care avea deschise afaceri in apartamente sau case plateau impozit normal, de persoana fizica. Asta chiar daca aveau in cladire un magazin, service auto, salon de coafura sau orice alta afacere. De la anul toate imobilele, indiferent de proprietar vor fi impozitate in functie de destinatie : rezidentiala sau comerciala.
Acum, proprietarul unui chiosc de bloc in Bucuresti plateste 116 lei impozit, daca spatiul este inregistrat pe persoana fizica.
De la anul pentru acelasi chiosc impozitul creste la 2330 de lei pentru ca spatiul e utilizat in scop comercial si nu pentru locuit.
Ce se intampla insa daca o persoana face afaceri in casa in care locuieste?
In prezent pentru o casa de 200 de metri patrati la marginea Capitalei cu spatiu de locuit la etaj si magazin la parter impozitul este de 430 de lei . La anul, spatiile se declara separat. La etaj impozitul este de 215 lei, iar pentru parterul folosit in scop comercial va ajunge la 4300 de lei.
Cei care au inregistrate persoane fizice autorizate, microintreprinderi sau firme in apartamentele in care locuiesc vor plati impozite majorate doar daca desfasoara activitati comerciale in casa. Adica daca intretinerea sau facturile la utilitati sunt decontate pe firma, nu si daca aceasta este doar inregistrata acolo si sunt platite de locatar.
O alta prevedere importanta a trecut neobservata in codul fiscal, dar le poate aduce falimentul agricultorilor. Pana acum, silozurile, serele sau ciupercariile erau scutite de la plata impozitelor pe cladire. Aceasta scutire nu mai apare in noul cod fiscal. In varianta propusa, vorbim de impozite uriase, deoarece sunt considerate cladiri cu suprafete mari.
Contactati de Stirile PRO TV, oficialii din Ministerul Finantelor au declarat ca este vorba de o eroare materiala care va fi remediata si ca aceste cladiri vor fi scutite in continuare de la plata impozitelor.