Scade considerabil numărul firmelor aflate în insolvență

Insolvența firmelor

Numărul firmelor care au intrat în insolvență a scăzut cu 52% în primele 11 luni din 2015, la 9.446, față de 19.703 în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Firmele de comerț cu ridicata și cu amănuntul au înregistrat cele mai multe insolvențe, respectiv 3.464, dar cu 47% mai puține decât în aceeași perioadă a anului precedent. Pe locul doi se află firmele din domeniul construcțiilor, cu un număr de 1.406 de insolvențe, jumătate din cel înregistrat anul trecut, scrie Profit.ro.

Pe primul loc după numărul de insolvențe se plasează Bucureștiul cu 1.666 insolvențe (-47,18%), județul Bihor cu 518 (-62%), și Timiș cu 466 (-40%). Cele mai puține firme în incapacitate de plată s-au înregistrat în  Călărași (65), Sălaj și Covasna (câte 68 de insolvențe).

La sfârșitul lunii noiembrie 2015, în România erau active 1,1 milioane firme și persoane fizice autorizate.

Dacă firmei dvs îi este cerută insolvența în instanță de către un creditor, aveți 10 zile la dispoziție să contestați în instanță sau să recunoașteți starea de insolvență. Din acest moment, puteți cere judecătorului să-i oblige astfel pe creditori, pe cel care v-a dat în judecată, să plătească o cauțiune de cel mult 10% din valoarea creanțelor.

"Atunci când creditorul solicită instanței deschiderea procedurii insolventei, debitorul, în termen de 10 zile, este bine sa conteste starea de insolventa prin formularea unei contestații, solicitând totodata instantei de judecată să-l oblige pe creditor la plata unei cauțiuni." a precizat Mihaela Florea, avocat București.