Analiza: Schimburile comerciale cu Rusia sunt de 3,6 mld. euro anual. Cu toate ca in acte nu sunt prezenti direct, rusii au interese in energie, metalurgie, constructii si transport
Rusii au revenit in Romania prin paradisul olandez/elvetian. Un oligarh sta in spatele unui constructor austriac care detine Marriott. Combinatele metalurgice au fost devalizate si vandute cu 50 de euro. Cele mai importante afaceri rusesti din Romania au aceeasi reteta: magnati rusi care au preluat active valoroase ale statului roman in urma unor privatizari controversate. Unii le-au dezvoltat, iar altii le-au falimentat si le-au vandut activele. Energia si metalurgia au fost sectoarele de maxim interes pentru investitorii din Rusia, insa afacerile lor in industria romaneasca nu figureaza ca investitii directe rusesti, deoarece sunt controlate prin intermediul unor firme inregistrate in Olanda, Germania, Elvetia sau in alte tari. La Registrul Comertului, cea mai mare companie cu capital majoritar rusesc este Agentia Lukom, scrie ZF.
Fiscul este pentru unii muma, pentru altii ciuma
Cum alege Fiscul firmele pe care le controleaza? Analiza Capital arata un proces obscur, ghidat de reguli arbitrare si functionari abuzivi, acceptat public ca o cutuma pe care frica de autoritate o intretine de prea mult timp. Cand aud de controale de la Fisc, oamenii de afaceri fie simt un fior rece de spaima, fie se enerveaza, dupa cum spune Dragos Anastasiu, CEO Eurolines. „Daca vorbim de inspectii fiscale, imi vin in cap ultimii zece ani, cu toti nervii, cu toate procesele si simt nevoia sa iau un Emetiral“. Reactia sa nu este o exceptie - in acelasi fel privesc relatia cu „portareii“cei mai multi antreprenori. Desi Fiscul nu poate fi agreabil nici daca ar vrea - oricum prin fisa postului are indatoriri detestabile - totusi reputatia pe care si-a cladit-o in cei zece ani de existenta este foarte controversata. Si, evident, nu contesta nimeni rolul sau de a colecta si iar de a colecta, ci modul in care o face, scrie Capital.
La pranz cu Ion Sturza: In Romania, antreprenorii reali sunt un fenomen, restul sunt "meseriasi"
"A fost fun fiecare dintre ele. Si a fost o evolutie naturala". Asa iti raspunde Ion Sturza, fondator si presedinte al Fribourg Investments, fond de investitii care este cunoscut in Romania in special pentru investitia in retailerul online Elefant.ro, cand il intrebi in ce functie ori etapa a carierei i-a placut mai mult. Daca a preferat sa fie premier al Republicii Moldova, vicepresedinte de corporatie intr-o companie de talia Rompetrol sau investitor in business-uri la inceput de drum. In Romania, pana acum Ion Sturza a investit circa 3 milioane de euro in Elefant.ro, iar anul acesta va mai aloca inca un milion de euro, in principal pentru dezvoltarea platformei, promovare si extinderea pe noi nise. Printre acestea se numara produsele cosmetice, pentru copii si casa, decoratiuni. Retailerul mai vine si haine, incaltaminte si jucarii, potrivit Wall-Street.ro
Mica Ciolaniada. Cum s-au impartit discret posturile intre PSD, PC, UNPR si UDMR in esalonul doi al Guvernului
Linia a doua din Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Economiei, Ministerul Justitiei sau Ministerul Finantelor este marea miza a celei de-a treia impartiri politice a functiilor guvernamentale dupa instalarea premierului Victor Ponta la Palatul Victoria. Deocamdata, PSD a luat "partea leului", mergand insa pe nume noi, selectate direct de Ponta, UNPR si-a intarit pozitia in Guvern controland Ordinea Publica, dar si Departamentul pentru Investitii Straine dupa plecarea lui Dan Sova, iar liderul "baronilor" locali, Marian Oprisan, a fost declasat cu o treapta la impartirea puterii, scrie Gandul.info.
Romania poate profita logistic de pe urma conflictului din Ucraina
Ineficienta logistica determina o majorare de minimum 15% a preturilor la raft. Transportatorii spun ca vor transfera in pretul produselor noua acciza pe combustibil introdusa de la 1 aprilie de guvernul Ponta. Romania poate castiga business in logistica din Ucraina si Rusia, pe fondul tensiunilor din regiune, in contextul in care producatorii vor sa aiba puncte logistice in zone stabile cat mai aproape de pietele de desfacere. Insa infrastructura de transport deficitara si birocratia complicata descurajeaza investitiile in centre locale de logistica, au sustinut ieri reprezentantii companiilor din transporturi si logistica la prima editie a ZF Transport & Logistics Summit.
Liderul spalatoriilor comerciale in ECE: Spitalele din Austria schimba 4 kg de asternuturi pe zi. In Romania, 600 de grame
Grupul austriac Salesianer Miettex, un important jucator pe segmentul spalatoriilor comerciale in Europa Centrala si de Est, a inaugurat saptamana aceasta a doua unitate din Romania, la Oradea, in urma unei investitii de 6 mil. euro. Tinta este atingerea unei baze de 600 de clienti la nivel national pana la finalul anului, un obiectiv realizabil in conditiile in care piata locala este abia la inceput, arata Wall-Street.ro
Metroul din Capitala se transforma in mall. Doua lanturi de hypermarketuri vor sa se extinda in subteran
Este noul plan al conducerii Metrorex care sustine ca doua lanturi comerciale doresc sa se extinda in subteranul Capitalei si sa deschida mai multe magazine.Pentru ca planurile sa devina in realitate, spatiile in care acum se vand, de la covrigi si tigari, pana la chiloti si baterii, ar trebui preluate de la sindicalisti. Acestia din urma se impotrivesc si ameninta ca vor ataca decizia in instanta. Cu peste 6000 de metri patrati de spatiu comercial inchiriabil, metroul este un concurent redutabil pentru mall-urile din Bucuresti in conditiile in care prin subteran in fiecare zi trec peste 600.000 de calatori, potentiali clienti. Prin comparatie: toate mallurile din Bucuresti atrag intr-o zi ploioasa cel mult 500.000 de vizitatori. De altfel, metroul arata in prezent ca o piata libera de orice fel de reguli, spune directorul Metrorex: langa tarabele cu legume, fructe si pateuri se afla cele cu parfumuri sau lenjerie intima, informeaza Stirileprotv.ro
Ostahie, Altex: Anul viitor vom ajunge iar la afaceri de 300 mil. euro, dar varful de lance va fi online-ul
Dan Ostahie, proprietarul Altex, liderul pietei de electroIT, afirma ca grupul pe care l-a creat acum mai bine de doua decenii va ajunge in 2015 la afaceri de 300 mil. euro, prag atins ultima data in 2008, ultimul an de boom. „Am incheiat anul trecut cu afaceri de peste 250 de milioane de euro, iar pentru anul acesta ne-am bugetat o crestere de circa zece procente. Mai mult, in 2015 vom atinge din nou pragul de 300 de milioane de euro“, a spus Ostahie. El nu ofera cifre exacte privind afacerile din 2013, insa afirma ca EBITDA a reprezentat 4% din business, potrivit ZF.
Pentru prima data, SUA cedeaza locul Frantei, care devine principala destinatie a plasamentelor Bancii Rusiei
Franta a depasit in 2013, pentru prima oara, Statele Unite ca principala destinatie a plasamentelor bancii centrale a Rusiei. Aceasta situatie scoate in evidenta problema cu care se confrunta Europa in stabilirea sanctiunilor impotriva Moscovei, din cauza situatiei din Ucraina, transmite Bloomberg. Ponderea activelor franceze, formate din obligatiuni guvernamentale si depozite, in rezervele Bancii Rusiei a atins 32% din total, la 30 iunie, fiind cu 4 puncte procentuale peste nivelul din trimestrul precedent, potrivit datelor publicate joi de banca centrala de la Moscova.
FMI: Negocierile cu Ucraina au progresat, dar mai este de lucru pentru un acord
FMI a inregistrat progrese importante in negocierile cu Ucraina, a declarat sefului misiunii Fondului la Kiev, Nikolai Gueorguiev. mai este insa de lucru inainte de acordarea unui ajutor financiar esential pentru evitarea intrarii tarii in faliment, scrie WSJ. Joi, presedintele Barack Obama a facut apel la FMI sa acorde rapid un ajutor Ucrainei, care a pierdut Crimeea in favoarea Rusiei. Autoritatile ucrainene spera sa obtina un imprumut de 15 miliarde de dolari din partea FMI, care a cerut in trecut, in mai multe randuri, ca guvernul sa reduca subventionarea pretului energiei.
Time: Starbucks va incepe sa vanda alcool
Compania a testa vanzarile de alcool in Seattle, Los Angeles, Chicago si Atlanta si va extinde serviciul miilor de magazine de-a lugul urmatorilor ani. Lantul de cafenele planuieste de asemenea sa vanda mai multe sucuri, mancare si ceaiuri, scrie Time.