- Acces – control: securitatea obiectivului; controlul accesului persoanelor si vehiculelor; efractie si furturi.
- Furturi si frauda comise de furnizori si clienti, de logistica in general: detectarea, investigare si retinerea; sisteme si proceduri; instrumente de analiza si cercetare; control patrimonial.
- Delictele si violenta angajatilor: siguranta la locul de munca a angajatilor, vizitatorilor, clientilor si furnizorilor; protectia personalului, in special a managementului; santajul, extorcare de fonduri, luarea de ostatici si alte probleme majore de securitate.
- Magazii si depozite: depozitare; furturi; sisteme si proceduri.
- Frauda furnizorilor si clientilor: detectarea, investigare si retinerea; paza si protectie; santajul, extorcare de fonduri, luarea de ostatici si alte probleme majore de securitate.
- Securitate cibernetica: protectia datelor personale; integritatea datelor, virusi si furt de date; retele si echipamente IT; sisteme de plata electronice, sisteme bancare.
- Mediu si sanatate in munca: accidente de munca; accidente ecologice; catastrofe naturale.
- Situatii de urgenta: securitatea obiectivului; paza si protectie; sisteme si proceduri; contraterorism.
- Finante si audit: identificarea costurilor si veniturilor.
Există multi factori care vor determina nivelul acestor probleme, precum si masura in care o intreprindere ar trebui sa fie protejate impotriva furturilor, efractiilor, fraudei, accidentelor, incalcarilor de proceduri, dezastre naturale, atacuri cibernetice, furtul de tehnologie si secrete comerciale:
Dimensiunea si amplasamentul obiectivului industrial
Un obiectiv industrial mare va avea o mai mare nevoie de specializare in domeniul securitatii, precum si o structura mai complexa. Trebuie acoperita o mai mare suprafata de teren si cladiri, toate acestea solicitand masuri de securitate specifice si combinate. In cazul in care este situat in localitati, fara indoiala, va avea nevoie de garduri sau pereti pentru a inconjura proprietatea, ca o protective impotriva efractiei. Obiectivele situate in zone nelocuite sau in locuri relativ inaccesibile pot face, uneori, uz de bariere naturale, cum ar fi rauri, lacuri, stanci, etc.; pentru a ajuta în stabilirea liniei de delimitare pe una sau mai multe laturi.
Criminalitatea regiunii / judetului in care este amplasat obiectivul are impact direct asupra riscurilor, vulnerabilitatilor si amenintarilor, dar si a consecintelor.
Numarul, educatia si structura personalului
O fabrica care utilizeaza un numar mare de angajati au un departament general sau departamente separate de securitate, protective impotriva incendiilor si de protectia muncii. Numarul mare de angajati inseamna o probabilitate mai mare de probleme specifice, necesitatea unor reglementari clare, mai multe controale, dar si un management al riscului.
Specificul, cultura organizationala si politica companiei
In general regiunea de pe glob de unde provin actionarii si managementul executiv au o influenta organizatorica si de politica industriala definitorie (SUA, Europa de vest sau Europa de Nord, America Latina, Asia sau Orientul Mijlociu). Acestea vad diferit modul de atingere al obiectivelor propuse, dar si strategiile de urmat. Punctul comun este profitul. Reprezentarea multinationalei pe mai multe continente, netezeste asperitatile culturale, integrand mai bine si mai usor populatii cu alta cultura. Deloc de neglijat este aspectul motivarii angajatilor – sunt companii care au o politica eficienta in domeniu si permanent sondeaza gradul de satisfactie al angajatilor.
Companiile medii si mari cu actionariat majoritar roman, desi fac eforturi vizibile sa pastreze trendul informational si organizational, manifesta inca o strategie de securitate invechita si nerealista.
Caracteristicile produselor si marfurilor
Incidentele de securitate, in special furturile, in fabrici ce produc produse mari, dificil de manevrat, usor de controlat sau nedorite de consumatorii casnici, vor fi la un nivel scazut. Pe de alta parte produsele de dimensiuni mici dar cu valoare mare, cu cautare mare pe piata, vandabile imediat, sunt o tentatie mare pentru infractori. De aceea, in consecinta, masurile de securitate trebuie sa fie direct proportionale.
Pe de alta parte magaziile generale constituie o tinta permanenta si preferata a infractorilor, datorita pieselor de dimensiuni mici si varietatii mare de produse.
Produsele inflamabile presupun un management atent, strict reglementat, protectie suplimentara si controale permanente. Aceste intreprinderi au nevoie de echipe de pompieri bine antrenate, chiar un departament propriu de stins incendii, precum si reglementari rigide ce trebuie aplicate prin angajatii departamentelor de protectia muncii, stins incendiu si securitate, inclusiv agentii de securitate.
Costurile cu securitatea
Este un fapt ca nu se poate, economic vorbind, sa investim in securitate sume mari de bani, cand avem beneficii mai mici, dar aceste investitii sunt din ce in ce mai dezirabile si necesare, cand pierderile prin inactiune le depasesc cu mult. Teoretic investitiile in securitate devin profitabile atunci cand beneficiile se sunt mai mari, fie cu 1 leu. In realitate proportia trebuie sa fie cu mult mai mare pentru a declansa efortul bugetar.
Din pacate multe companii investesc procentual, sub 10% din pierderi, in securitate, existand mai multe cauze.
Una dintre ele este existenta asigurarilor, care fac posibila recuperarea unei parti din pierderi.
Alta este lipsa unei evidente clare a acestor evenimente de securitate si contravaloarea lor. Evidenta acestor evenimente valabila doar pentru cele cunoscute si acceptate, deoarece de multe ori pierderile sunt considerate acceptabile sau, mai rau, pierderile sunt acoperite discret prin inlocuire si valorile diluate in costurile variabile de productie.
O alta cauza este lipsa de viziune a executivului, incepand de la responsabilul direct sau prin cumul cu securitatea, pana la manageri si directori, inclusiv actionarii.
Din punctul meu de vedere, managementul unei companii mari sau medii, sigur va raspunde pozitiv, atunci cand este bine informat, are o statistica clara si completa asupra fenomenului infractional si a efectelor financiare, iar responsabilul cu securitate este un profesionist.
Pentru acesta obligatiiile fundamentale sunt: de a cunoaste caracteristicile prezentate mai sus, de a avea o evidenta clara a evenimentelor de securitate, inclusiv istoricul de la infiintare, de a gasi solutii sustenabile pe care sa le prezinte conducerii. Decisiv este ca, in finalul interventiei sale, trebuie sa expuna clar, fara urma de indoiala, raportul pozitiv profit / costuri.
Desigur, avand in vedere ca activitatile economice sunt complexe, automat si masurile de securitate sunt complexe si de anvergura. Acestea presupun actiuni in: acces-control, regulamente si proceduri, infrastructura, sisteme video de supraveghere, sisteme de alarmare, relatii cu autoritatile si vecinii, training si specializari, etc..
In epoca Power Point, o prezentare coerenta, bine detailata si justificata, poate face diferenta dintre esec si succes.
Niciodata nu trebuie uitat ca „Securitatea nu produce bani, Securitatea salveaza bani”.
Alexandru Costachi Consultant Securitate