Sibianul din SUA care i-a făcut pe englezi şi pe americani să „invadeze“ România. Pictorul Liviu Lee Vasu i-a cucerit pe străini cu galeria sa de artă din New York

Sibianul din SUA care i-a făcut pe englezi şi pe americani să „invadeze“ România. Pictorul Liviu Lee Vasu i-a cucerit pe străini cu galeria sa de artă din New York

Lee Vasu, un pictor de 36 de ani stabilit în SUA de 25 de ani, conturează o imagine extraordinară a Sibiului în galeria de artă pe care o deţine în „Marele Măr“. Ba chiar i-a incitat atât de mult pe străini cu peisajele sale, încât zeci de artişti americani, britanici şi coreeni s-au înghesuit să vină să vadă cu ochii lor locurile pitoreşti.

Într-un ianuarie geros, în prima lună de libertate a României postcomuniste, un copil din satul Arpaşu de Jos, judeţul Sibiu, pleca împreună cu fratele, tatăl şi mama lui spre o altfel de viaţă, pe tărâmul tuturor posibilităţilor, America. „Îmi aduc aminte de tancuri pe stradă, aia a fost ultima mea imagine despre România“, povesteşte Lee Vasu. Îl cheamă Liviu, însă americanilor le-a fost greu să-i pronunţe numele, şi aşa a devenit Lee. Familia Vasu s-a stabilit în Cleveland, statul Ohio (SUA), unde părinţii şi-au găsit de muncă, iar Lee a făcut aici Facultatea de Istorie şi Artă. La două săptămâni după ce a terminat facultatea, a revenit pentru prima dată în România.

„A fost interesant, mie tot timpul îmi fusese dor de România, tot timpul voiam să vin în România, dar ani de zile nu am putut să ajung aici. După facultate am spus că dacă nu revin acum, atunci e posibil să nu mai ajung niciodată. Mi-a plăcut foarte mult. Cum am aterizat în România, am fost super fericit, eram acasă, primul loc în care m-am dus a fost la Arpaşu, mi-am văzut casa, a fost fain să intru dintr-o cameră în alta, când ieşeam din camere îmi aduceam aminte de copilărie, ce făceam cu fratele meu. La fel când am mers prin sat, mi-am adus aminte de absolut tot de când eram mici. Sibiul nu arăta prea bine, arăta OK, dar nu cum arată acum“, rememorează zâmbind Lee.

DIRECTORUL UNEI ŞCOLI DE ARTĂ

Au urmat o călătorie la Constantinopol, să studieze arta bizantină, la Istanbul, şi apoi una în Franţa, prin intermediul unui program desfăşurat de către European House of Arts. „Programul alege un pictor din fiecare ţară din Europa să-şi reprezinte ţara, şi îi duce pe artişti prin toată Europa să picteze, să facă expoziţii, şi m-au ales pe mine din România. M-au luat, m-au dus în Germania, am pictat în Frankfurt, am avut expoziţii. La fel s-a întâmplat şi în Franţa, Slovenia şi Croaţia“, povesteşte Lee Vasu.

În septembrie 2005, când a finalizat programul, a avut o expoziţie şi în România, la Bucureşti, după care nu s-a mai întors în ţară timp de opt ani. S-a reîntors în America, a făcut un master în Muzeologie, după care a devenit directorul unei şcoli de artă cu peste 300 de studenţi. În 2008 s-a mutat în New York şi, doi ani mai târziu, îşi deschidea propria galerie de artă în cea mai cunoscută metropolă a lumii.

GALERIA „DACIA“ DIN MANHATTAN

„Mă săturasem să fac expoziţii tot la alte galerii, şi mi-am spus: «De ce nu îmi deschid eu galeria mea şi să vină toţi la mine?». Am găsit un spaţiu de închiriat, în septembrie 2010 am deschis galeria, şi de atunci vin toţi pictorii la mine“, povesteşte artistul. Şi pentru că o parte din inima lui a rămas întotdeauna acasă, în România, galeria a primit nume românesc, „Dacia“, iar celor care îi trec pragul le explică şi de ce:

„A fost important pentru mine să ştie americanii ce-i Dacia. Promovez pictura adevărată portrete, peisaje, nu prea fac expoziţii de pictură abstractă decât foarte rar, o dată sau de două ori pe an“. La el vin pictori de peste tot din lume, România, Germania, America, Coreea de Sud etc. O afacere care merge foarte bine, spune el, cu o expoziţie nouă în fiecare lună. În 2013, a luat parte din nou la un program al European House of Arts, având expoziţii cu propriile lucrări în Germania şi Franţa. În Germania fiind, s-a gândit la o expoziţie şi în România, să vadă cum e, ce s-a schimbat prin ţară deoarece nu mai fusese de opt ani. A venit acasă şi i-a plăcut enorm felul în care se transformase Sibiul. Iar expoziţia, ţinută la galeria sibiană Habitus, a avut câteva sute de vizitatori în doar trei zile.
 

ARTIŞTI AMERICANI, DORNICI SĂ PICTEZE SIBIUL

În perioada cât a stat la Sibiu, cu ochii plini de admiraţie pentru pe frumuseţea oraşului renăscut, s-a gândit cât de încântaţi ar fi şi alţii, artişti asemeni lui, să prindă pe pânză străzile vechi, clădirile pline de poveşti sau nepreţuitele sate din jurul acestuia. Aşa că s-a întors în America şi s-a apucat de treabă alături de colaboratorii lui de la galeria proprie şi a început să caute în Sibiu spaţii de cazare pentru un program ce urma să demareze în vara anului 2014, destinat pictorilor din toată lumea.

„Frumuseţea zonei m-a determinat să încerc să fac acest program. Transilvania e o zonă senzaţională şi oriunde de duci poţi picta peisaje sau aşezări frumoase. Eu am ales să promovez Sibiul, pentru că e oraşul meu natal“, a explicat Lee.

Surpriza, adaugă el, a venit când s-a trezit cu mult mai multe cereri decât estimaseră iniţial. „Au început să se înscrie mulţi oameni. Iniţal am zis să aducem vreo 20, împărţiţi în două grupe de câte 10, pentru două sesiuni de pictură. În cele din urmă, am avut 20 de oameni pentru prima sesiune, alţi 20 pentru a doua sesiune şi am organizat şi o a treia sesiune la care au participat cam 10-15 persoane. Din cei 50-55 de oameni, majoritatea erau americani, dar au venit şi din alte ţări, precum Marea Britanie sau Coreea de Sud“.

SUTE DE TABLOURI PICTATE ÎN SIBIU

Cu profesori de artă americani aduşi special la Sibiu, dar şi cu foarte mult entuziasm, pictorii veniţi din toată lumea au început să descopere Sibiul şi împrejurimile, şi apoi să le imortalizeze în tablouri splendide. "Le-a plăcut, a fost fain.

Lunea şi marţea făceau portrete, iar în restul săptămânii mergeau în oraş, se plimbau prin împrejurimi. Am mers la Arpaş, unde vedeau vacile care mergeau la păşune, am fost la munte, la Mănăstirea de la Sâmbăta, la Albota, la Braşov, la Bâlea Lac, la Alba Iulia, la Sibiel, la Muzeul de Icoane pe sticlă, unde au fost extrem de impresionaţi. Nu au fost ocolite, bineînţeles, Muzeul Brukenthal şi Muzeul Astra din Sibiu. În fiecare zi făceau un tablou, au fost sute de tablouri pictate de oamenii ăştia în Sibiu, cred că niciodată nu a pictat cineva oraşul de atâtea ori cum l-am pictat noi vara trecută. Le-a plăcut autenticul, e cel mai important lucru din România. Dacă noi menţinem lucrurile astea tradiţionale româneşti e cel mai important pentru turism, pentru noi şi pentru istoria noastră. Pe ei asta îi interesează“, spune Lee. La sfârşitul lunii august 2014, la Sibiu a fost realizată o expoziţie cu lucrările pictorilor implicaţi în program.
 


Citeste mai mult pe adevarul.ro


Citeste mai mult: adev.ro/nkhy0c