Rutina job-cumparaturi-casa-somn-job ne-a prins intr-un cerc vicios ce nu se mai intrerupe nici in weekend. Dimpotriva: Cercul se "implineste" duminica, pe Valea Prahovei, la volanul unei masini obisnuite prea mult sa mearga doar in viteza intai si sa franeze rabdatoare in sirul kilometric si somnambulic. Exista o solutie?
Da, exista o solutie. Multe dintre problemele bucurestenilor s-ar putea rezolva doar cu ajutorul unor "artificii" organizatorice la locul de munca.
In ultimii ani, ora inceperii programului la job a tot urcat. De la ora 7.00 s-a ajuns la 10.00. Daca inainte aveai o viata pe care puteai sa ti-o organizezi cat mai bine dupa ora 16.00, acum ajungi acasa in cel mai fericit caz la 19.00. Daca te mai opresti la cumparaturi, se face 20.00.
Daca ai ambitia de a merge la sala deja apartamentul tau se transforma in hotel - doar locul unde dormi noaptea si iei micul dejun dimineata. In aceste conditii, in weekend, in loc sa pleci din oras sa te odihnesti activ, ramai pe canapea sa te refaci dupa o saptamana "nebuna".
In tot acest tablou, viata sociala nici macar nu mai incape, fara sa mai vorbim de cultivatul hobby-urilor. Ce e de facut? Cum putem reveni la un ritm al vietii care sa nu ne dea senzatia ca alergam incontinuu?
Am incercat sa raspundem la aceste intrebari impreuna cu Mihai Aghire, antreprenorul care conduce compania de training si consultanta Brightway.
"Intr-adevar, aceasta 'alergatura' este consumatoare de energie. Intrebarea imi aduce aminte de reprezentantul zonal al firmei de curierat cu care lucram. De fiecare data cand vine in cladirea noastra de birouri este in pas alergator, pana parchez si ajung la etajul 3, el deja a lasat 2-3 plicuri si coboara catre masina, lucru pe care il face 8 ore pe zi si cu care mi-a marturisit ca s-a obisnuit, fiind bonusat la numarul de comenzi livrate. Mereu m-am intrebat daca respectivul domn ar avea rabdare sa faca o plimbare de 30 de minute intr-un parc si daca ar reusi sa-si stapaneasca impulsul de a fi mereu in alergare", povesteste Mihai Aghire.
"Indiferent de preferinta fiecaruia si de nivelul personal de rezistenta si energie, cert este ca ne-am obisnuit cu totii cu un astfel de program, la fel ca si curierul nostru, si rareori ne punem problema daca exista si alte solutii", completeaza acesta.
In opinia sa, programul de lucru actual care a aparut odata cu revolutia industriala, pentru a permite fabricilor si uzinelor sa functioneze, este neadaptat la realitatile societatii in care traim. Si nu, solutia nu este sa lucram mai putin.
"In multe joburi, am putea adopta un alt program de lucru. In momentul de fata, soselele si hypermarket-urile sunt goale la pranz si foarte aglomerate in intervalul 18:00-21:00, cand toata lumea se indreapta spre casa, de aceea pierdem cu totii mai mult timp in trafic. La Mamaia este plin in weekend si gol in timpul saptamanii, pentru ca avem cu totii aceleasi 2 zile libere", exemplifica Aghire, amintind-ul si pe Carlos Slim, unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, cu o avere de peste 70 de miliarde de dolari, care a propus recent un program de lucru de 3 zile pe saptamana, cu 11-12 ore de munca in fiecare zi, afirmand ca oamenii ar fi mai fericiti si mai productivi in acest mod.
"Nu stiu daca aceasta este neaparat reteta ideala, dar ii dau dreptate, si cred ca actualul program este depasit si ingradeste mult din libertatea pe care fiecare dintre noi ar putea sa o aiba, fapt care se rasfrange in mod direct asupra productivitatii sisatisfactiei la locul de munca", puncteaza Mihai Aghire.
Specialistul a ales sa ilustreze printr-o anecdota capcana lipsei unor instrumente eficiente de management al timpului:
"Un copil isi intrerupe tatal care mai avea de terminat un raport pentru a doua zi dimineata spunandu-i: 'Tata, cati bani castigi tu intr-o zi?' Acesta ii raspunde: '60 de euro'. Copilul ii spune bucuros: Atunci inseamna ca imi poti da si mie 30. Tatal, vizibil nervos, raspunde: Asta vrei tu de la mine in putinele momente in care stam de vorba, bani...? Ar trebui sa-ti fie rusine'.
A doua zi mai calm, meditand asupra celor intamplate, tatal isi cheama fiul si ii spune: 'Te rog sa ma ierti pentru ca am tipat la tine ieri, eram foarte oboist si inca nu terminasem un raport pentru serviciu. Uite, am sa-ti dau banii pe care mi i-ai cerut, dar la ce iti trebuie?'.
Copilul rapunde facand ochii mari de bucurie: 'Pai, am strans in pusculita mea 30 de euro si m-am gandit ca daca imi mai dai tu 30, as strange 60 de euro cu care as putea sa cumpar o zi din viata ta'".
Pana una alta, pana cand lucrurile vor intra intr-o logica salvatoare de timp, trebuie sa facem ca lucrurile pe care ni le dorim sa se intample, daca vrem un echilibru intre viata profesionala si cea personala.
"Se spune ca timpul schimba lucrurile, dar de fapt trebuie sa le schimbi tu singur. Multe persoane se plang de un volum mare de munca, program incarcarcat si prea multe ore petrecute la serviciu, dar daca le pui in situatia de a avea bonus astazi 6 ore in plus fata de cele 24 si le intrebi ce-ar face cu ele, iti vor spune ca ar incepe un proiect cu un client, ar termina niste rapoarte restante ori s-ar ocupa de strategia pentru anul ce vine. Alte persoane se plang ca nu au niciodata timp si afirma cat de mult si-ar dori sa faca tot felul de activitati interesante cu familia si prietenii, insa atunci cand ajung acasa stau 4-5 ore in fata televizorului si apoi se duc la culcare", conchide Mihai Aghire.
Solutia simpla care ne-ar scapa de aglomeratie pe DN1, in hipermarket sau la plaja
Sursa: DailyBusiness