"Spionaj" la locul de munca: Ce informatii obtin managerii prin aplicatii de monitorizare a angajatilor

Angajatorii pot citi conversațiile personale ale salariaților, dacă acestea au loc în timpul orelor de lucru, potrivit unei decizii recente a CEDO. Iar aplicatii pentru monitorizarea activitatii angajatilor exista deja pe piata. Vezi ce pot afla mai exact managerii despre angajati prin utilizarea unor astfel de forme de "spionaj".

"Este absolut normal să vrei să știi ce face persoana pe care o plătești, cât timp este la serviciu", spune Florin Subțirică, director operațional la Nexus Electronics.

Compania românească Nexus Electronics a lansat pe piață în anul 2015 o aplicație software care monitorizează activitatea pe calculator și poate genera rapoarte detaliate de productivitate a angajaților.
 

Cum funcționează? Enigma 365 înregistrează fiecare pagină web accesată și fiecare aplicație folosită pe calculatorul companiei. Apoi, pe baza etichetărilor făcute de administrator (care poate clasifica paginile web și programele folosite în productive, neproductive sau neutre), aplicația generează rapoarte de productivitate. Astfel, un angajat care și-a petrecut jumătate din timpul de lucru pe Facebook va fi considerat neproductiv (sau productiv în cazul în care jobul său este să administreze conturile de social media ale companiei).

De ce vor managerii să monitorizeze activitatea angajaților?  

Pachetul standard de monitorizare pe care îl oferă compania, preferat până în momentul de față de managerii companiilor românești, nu oferă și funcțiile de monitorizare a tastaturii sau de captură ecran, care permit înregistrarea conversațiilor, a parolelor sau a altor date personale. Totuși, aceste funcții pot fi adăugate la cerere, pentru companiile care au nevoie de un control mai ferm asupra activităților desfășurate pe calculatoarele de serviciu.

"De fapt, managerii nu doresc să invadeze spațiul privat al angajaților. Dar vor să știe că resursele companiei sunt utilizate eficient, că oamenii sunt dedicați muncii lor și că au o atitudine orientată spre performanță. Am observat că majoritatea angajatorilor nu privesc cu ochi răi faptul că salariații lor, în decursul celor 8 ore de muncă, își mai abat atenția asupra problemelor personale, mai poartă discuții cu prietenii sau familia, sau fac mici pauze în care se relaxează pe internet. Toate acestea sunt acceptate dacă angajatul nu exagerează irosind timpul companiei și reușește să își ducă la capăt îndatoririle de serviciu", adaugă Florin Subțirică.  

Majoritatea angajaților devin suspicioși atunci când sunt înștiințați că activitatea lor pe calculator va fi monitorizată. Într-adevăr, avem nevoie de puțină libertate în timpul orelor de lucru, dar la fel de adevărat este și faptul că, atunci când timpul companiei este irosit, vor apărea efecte negative precum scăderea calității oferite, a profitului și a competitivității pe piață, conchide reprezentantul Nexus Electronics.