Stadionul National Beijing, o structura inovatoare, realizata cu ajutorul otelului

Stadionul National Beijing, o constructie de 300 milioane £,   a fost poreclit Bird Nest ( cuib de pasare) datorita unei „panze” formate din sectiuni rasucite din otel care formeaza acoperisul.

Acesta constructie a fost proiectata pentru a fi utilizata pe parcursul Jocurile Olimpice si Paraolimpice de vara din 2008 si va fi utilizata din nou pentru Jocurile Olimpice si Paraolimpice de iarna din 2022. In prezent stadionul este folosit mai ales pentru meciurile de fotbal.

Stadionul este format din doua structuri independente, una din beton (unde sunt amplasate tribunele) si rama exterioara realizata din otel.

Intreaga constructie are un volum brut de trei milioane de metri cubi si este in topul celor mai mari spatii inchise din lume. Structura inovatoare a fost proiectata de Herzog & De Meuron Architekten, Arup Sport si China Architecture Design and Research Group.

Deoarece era vorba de un spatiu olimpic, au existat mai multe standarde pe care consortiul de proiectare a trebuit sa le respecte. Totul, de la latimea pistei la marimea si localizarea gropilor pentru saritura in lungime, a trebuit sa indeplineasca cerintele stabilite de Comitetul International Olimpic (CIO) si Federatia Internationala de Atletism Amatori (IAAF).

Pe langa proiectarea unui stadion modern, echipa a fost provocata sa creeze un spatiu care sa faca parte din cultura Chinei si sa puna Beijingul pe „harta”.

Stadionul cu 91.000 de locuri a fost proiectat pentru a incorpora elemente ale artei si culturii chineze. Partea principala a Beijing  Bird Nest este o structura metalica eliptica in forma de sa si este realizata din  42.000 tone de otel. Constructia se intinde pe 333m de la nord la sud si pe 294m de la est la vest, cu o inaltime de 69.2m. Design-ul stadionului a inclus, de asemenea, 11.000 locuri demontabile.

In timp ce suprafata structurii este simpla, geometria este una complexa - calculele au fost atat de numeroase si complicate, incat nu au putut fi rezolvate manual. A fost necesar un software pentru a se asigura ca elementele „panzei” realizata din sectiuni rasucite din otel se imbina perfect.