Deși nu a luat măsuri care să încurajeze cu adevărat mediul de afaceri, ba dimpotrivă, a majorat fiscalitatea, guvernul se așteaptă ca firmele să facă profituri mai mari, anul viitor
Bugetul pentru anul care urmează prevede o creștere a impozitului pe profitul obținut de la agenții economici cu 6,5%, în 2015 comparativ cu anul în curs.
Astfel, pentru anul următor, guvernul estimează că Fiscul va colecta aproximativ 12,46 miliarde de lei din impozitul pe profitul realizat de firme, după ce pentru anul 2014 prognozează o sumă colectată din această sursă în valoare de 11,7 miliarde lei. Pentru comparație, în anul 2013, la bugetul statului au intrat circa 10,84 miliarde lei din impozitul pe profitul întreprinderilor.
Mai mult decât atât, guvernanții se așteaptă ca încasările din impozitul pe profit să crească încontinuu de la un an la altul până cel puțin în 2018, perioadă până la care a prezentat prognozele.
Mai precis, pentru anul 2016 Guvernul estimează încasări din această sursă în valoare de 12,83 miliarde lei, după care, în 2017 venituri de 13,57 miliarde lei. Pentru anul 2018, se prognozează că Fiscul va colecta din impozitul pe profit 13,91 miliarde lei.
Așadar, guvernul se așteaptă ca firmele din România să aibă profituri mai mari în anii care urmează, în ciuda condițiilor economice încă destul de dificile, dar și a faptului că nu a luat măsuri concrete care să contribuie la creșterea profitabilității întreprinderilor. Singura măsură de natură să lase mai mulți bani firmelor a fost reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale.
Însă, măsura reducerii CAS a fost contrabalansată, pe partea creșterii fiscalității de decizii precum suprataxarea carburanților cu 7 eurocenți pe litru sau introducerea taxei pe stâlp.