Timp de secole otelul si-a demonstrat avantajele ca material de constructie utilizat in cladiri celebre, din intreaga lume. Caracteristicile pe care le are face ca acest material sa fie preferat de arhitecti pentru cladirile cu mai multe etaje.
Sub diverse forme utilizam otelul in viata noastra de zi cu zi, iar noi metode inovatoare de a-l utiliza fiind gandite si realizate zilnic. Deoarece produsele metalurgice din otel elaborate azi sunt extrem de rezistente, rezulta structuri din ce in ce mai usoare.
Metodele de constructie aduc noi solutii arhitecturale, estetice si artistice. Constientizarea problemelor de mediu cauzate de modul nostru de viata inseamna ca trebuie sa inventam sisteme de constructie care pot satisface aceste noi provocari.
Constructiile metalice sunt confectionate din subansamble (ferme, stalpi, grinzi, contravatuiri etc) asamblate intre ele. Aceste subansamble sunt , de asemenea, realizate din produse laminate (profile, tabla etc.).
Otelul este un material ideal atunci cand vine vorba de a inventa noi structuri si forme. Toate solutiile sunt posibile, de la cele mai simple la cele mai provocatoare. Poate fi utilizat atat pentru cladiri mici, precum si structuri mari, care fac obiectul constrangerilor complexe urbanistice.
Datorita proprietatilor sale de rezistenta si ductilitate, otelul a fost materialul cel mai des utilizat pentru realizarea mai ales a structurilor de medie si mare inaltime. Pot fi evidentiate urmatoarele tipuri de sisteme structurale din otel, pentru cladiri inalte:
1. cadre fara contravantuiri
2. cadre cu contravantuiri centrate la noduri
3. cadre cu contravantuiri excentrice
4. combinatii de cadre fara contravantuiri cu cadre contravantuite (sisteme duale)
5. structuri cu centuri si grinzi de legatura zabrelite
6. structuri tubulare cu sau fara contravantuiri exterioare
7. structuri celulare
8. megastructuri (structuri de maxima eficienta)
Sistemul de incarcare vertical al unei cladiri din otel, cu mai multe etaje, cuprinde un sistem de coloane verticale interconectate prin grinzi orizontale, care sprijina etajele si acoperisul.
Designerii pot da frau liber imaginatiei si creativitatii lor, iar structurile obtinute sunt subtiri, luminoase si aerisite.