Tarile din care primesc cel mai des bani antreprenorii din Romania

Antreprenorul din România are 45-49 de ani, deține o societate comercială cu răspundere limitată (SRL) cu 5-20 angajați și își folosește telefonul pentru a realiza operațiuni de schimb valutar, potrivit unei analize realizată de instituția financiară non-bancară Akcenta.

În țările în care este prezentă, Akcenta lucrează cu companii care au între 5 și 300 de angajați, care sunt cel mai frecvent organizați, din punct de vedere juridic, în societăți cu răspundere limitată.

Din punct de vedere al numărului de angajați, companiile cehe care folosesc servicii de schimb valutar sunt cele mai mari, având în medie 20-100 de angajați, fiind secondate de cele poloneze, cu o medie de 30-40 de angajați.

Companiile din Ungaria și cele din România, unde Akcenta și-a anunțat oficial lansarea în luna mai, au în medie 15-30 de angajați și, respectiv, 5-20 angajați.

Pe toate piețele unde Akcenta este prezentă, societatea cu răspundere limitată este forma de organizare cea mai utilizată de către antreprenori. Pe lângă SRL-uri, serviciile de schimb valutar mai sunt frecvent folosite și de societățile pe acțiuni din Cehia sau de PFA-urile din Polonia.

"Companiile cu care lucrăm sunt în principal întreprinderi mici și mijlocii orientate către activități de export-import. IMM-urile folosesc cel mai des servicii de schimb valutar cu aplicarea ulterioară a plăților internaționale. De asemenea, clienții folosesc din ce în ce mai des și serviciile de acoperire împotriiva riscului fluctuației ratei de schimb valutar", spune Theodor Stefanovici Director comercial pentru România în cadrul Akcenta

În ceea ce privește domeniile de activitate ale clienților Akcenta, companiile din România care folosesc serviciile de schimb valutar au activități în sectoare precum materile de construcții, mobilier sau fructe și legume.

În Ungaria, principalele domenii sunt produse textile, termopane și tâmplărie, în timp ce companiile din Polonia și Ungaria care folosesc schimb valutar derulează operațiuni în domenii precum logistică – transport, alimente sau utilaje.

Pe de altă parte, dintre clienții Akcenta fac parte și companii cu un domeniu de activitate mai puțin obișnuit, cum ar fi polonezii care se ocupă cu importul de bondari.

Antreprenorii români: schimbă mai ales euro și zloți, primesc bani din Austria și Italia și fac plăți mai ales în Europa

Având în vedere că moneda comună europeană este euro, nu este o surpriză că aceasta este și cea mai folosită valută în cadrul tranzacțiilor realizate de antreprenorii din Cehia, Polonia, Ungaria și România.

Atunci când este vorba de schimburi valutare, cele mai utilizate valute de către antreprenorii români sunt euro și zloți. Polonezii fac conversie monetară în principal din euro, dolar și coroane cehești, în timp ce cehii schimbă mai ales euro și dolari americani.

Antreprenorii din Ungaria folosesc cel mai mult tranzacții de schimb valutar pentru a schimba euro. Companiile din România primesc cel mai des bani din Austria și Italia și fac plăți în special către entități din Polonia, Ungaria, Italia sau Olanda.

Companiile din Germania fac plăți către Polonia și Ungaria, polonezii recepționând și plăți din Cehia sau Marea Britanie, în timp ce antreprenorii unguri mai primesc plăți și din Slovacia. Atunci când vine vorba de trimiterea de valută, companiile poloneze plătesc în special către firme din Germania sau Franța (intra-comunitar) și China (extra-comunitar).

La rândul lor, cehii primesc și trimit plăți în Uniunea Europeană, dar operează plăți și extra-comunitar, în special în China. Cehii folosesc cel mai mult internetul pentru a face plăți. Polonezii, ungurii și românii preferă telefonul Pentru a realiza operațiuni de schimb valutar, în special plăți, antreprenorii din CEE folosesc cu precădere apelul telefonic și platforma online Akcenta.

Mai mult de jumătate dintre antreprenorii cehi (55%) care plătesc folosind serviciile de schimb valutare ale Akcenta fac acest lucru prin intermediul platformei online, în timp ce 45% folosesc apelul telefonic pentru a ordona realizarea de plăți.

Deși folosesc în principal telefonul ca metodă de ordonare a plăților, antreprenorii din România sunt pe locul secund în CEE atunci când vine vorba de utilizarea platformei Akcenta de tranzacționare online, 32% apelând la ea pentru a face plăți.

Majoritatea covârșitoare a antreprenorilor polonezi (83%) și unguri (70%) apelează la telefon pentru a realiza plățile prin intermediul Akcenta, numai 17% dintre polonezi și 30% dintre unguri realizând plăți prin intermediul platformei de tranzacționare online.

Atunci când accesează site-ul Akcenta, majoritatea clienților companiei din România, Ungaria, Polonia și Cehia fac acest lucru de pe calculatoare (85%), deși o parte (15%) accesează site-ul și de pe dispozitive mobile.

Polonia este țara unde dispozitivele mobile sunt cele mai utilizate, circa 40% dintre clienții Akcenta consultând site-ul companiei de pe un astfel de dispozitiv .

Akcenta derulează activități pe piețe din Europa Centrală, cum sunt Cehia – unde este activă din 1997 - , Slovacia, Polonia, Ungaria și România, având în total un număr de 25 000 clienţi.

Compania a înregistrat, în primul trimestru al anului curent, o creștere a volumului tranzacțiilor de 75% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Din punct de vedere al volumului de tranzacții, cea mai importantă evoluție s-a înregistrat pe piața din Polonia (peste 100%).

Pe de altă parte, volumul de contracte forward încheiate a crescut cu 85% în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2014.

Akcenta a tranzacționat în primul trimestru, în beneficiul clienților săi, 590 de milioane de euro și a avut venituri de 1.31 milioane de euro. Akcenta funcționează în România sub o licență de operare emisă de Banca Națională a Cehiei și, ca rezultat al unui proces de notificare, în conformitate cu art. 17 și 25 din Directiva privind serviciile de plată (Payment Service 2007/64 / CE), are aprobarea Băncii Naţionale Române de a oferii serviciile Akcenta clienţilor din România.