Teatrul National din Beijing o structura inovativa

Teatrul National din China este proiectat de arhitectul francez Paul Andreu si reprezinta o inovatie arhitecturala.

Proiectul a fost realizat pe o suprafata de 13 hectare, in inima orasului Beijing. Dimensiunile externe in vedere plana sunt de 212 m in lungime si de 143 m in latime; inaltimea totala este de 45 m. Constructia este amplasata in mijlocul unui lac artificial.

Pentru a realiza cladirea in forma de ou s-a utilizat un schelet (grinzi cu zabrele) din otel. Grinzile curbate sunt fabricate din table din otel sudate. Intaritura orizontala care formeaza sistemul de sprijin lateral este fabricata din membre rotunde care sunt anexate la grinzi printr-o conexiune speciala de suruburi ascunse. Finisajele sunt concepute pentru a face imbinarea sa para complet sudata. Pentru a obtine forma geometrica curbata a insemnat ca fiecare grinda cu zabrele curbe verticale a fost unica si fiecare conexiune intre elementul orizontal rotund si placa din otel a fost, de asemenea, usor diferita.

Grinda cu zabrele este o grinda a carei inima este facuta din zabrele (cu diferite  sectiuni), si care se foloseste la distante mari intre punctele de sprijin (deschiderea), acolo unde o grinda cu inima plina   (ex.”W”) ar avea dimensiuni si costuri mari. Acest tip de grinzi nu sunt standardizate , ele putand sa aiba geomtrii si profile diferite, asa cum le calculeaza inginerul.

Sistemul de grinzi cu zabrele utilizat pentru a crea forma fizica a acestei cladirii este vizibil in partile din fata si spate a constructiei, in spatiile mari de lobby. Restul structururii este acoperita atat pe exterior, cat si pe interior - desi metoda de constructie ramane in esenta aceeasi.

Invelisul este acoperit partial cu panouri vitrate si partial cu panouri opace din titan. Structura este formata din placi metalice de 60 de mm sub acoperisul de sticla si din cercevele cu sectiune  H sub zona opaca.

Otelul si sticla sunt o asociere eleganta in constructia cladirilor moderne. Peretii de sticla si otel sunt folositi adesea in atriumurile si holurile caldirilor mari pentru ca asigura transparenta, o luminozitate mare si dau senzatia de deschidere. De asemenea, folosind structuri metalice de otel, pot fi create cladiri cu forme neconventionale, cu acoperisuri curbate si unghiuri line.