Tehnici SEO pe care trebuie sa le eviti

Rankin si linkuri in SEO - Sursa: Wikipedia

La ce face referire termenul de SEO Spam?

SEO, sau Search Engine Optimization, este un mod de crestere a numarului de vizitatori intr-un site web prin ajungerea in partea superioara in rezultatele unui motor de cautare. Cand un site web ocupa un loc ridicat, are sanse mai mari de a obtine mai multa vizibilitate si expunere catre mai multi potentiali vizitatori. Dar astazi exista si mai multe site-uri web care au ca scop ajungerea in partea superioara a cautarilor, si, uneori, ei au tendinta si tentatia sa foloseasca spam-ul pentru a realiza acest obiectiv. Nu toata lumea considera ca aceste tehnici din zona de « black hat » pot face rau unui site pe termen lung, chiar daca se vor obtine rezultate pe termen foarte scurt si continua sa practice aceste tehnici.

Si acesta este advarul, orice site care incearca diverse tactici si strategii considerate ca incalta regulile si normele stabilite de motoarele de cautare pentru a sari in topul anumitor cautari importante se cheama ca spameaza si ca incearca nenatural sa controleze motorul, practic inducanu-l pe acesta in eroare si facandu-l sa apara mai sus nemeritat. Pot aparea anumite penalizari imediate sau nu, care pot dura de la cateva zile pana la cativa ani.

Care sunt tehnicile “neortodoxe” utilizate in SEO?

Iata care sunt cele mai frecvente tehnici care ar trebui sa fie evitate:

1. Intesarea de cuvinte cheie

Acest termen se refera la utilizarea de cuvinte cheie exacte in special in etichetele META sau afisate oriunde in mod repetat site-ul respectiv, in continutul vizibil care deranjeaza in primul rand cititorii prin utilizarea obsesiva si excesiva.

2. Link-uri si texte ascunse

Unele site-uri au numeroase link-uri si paragrafe de text ascunse care contin cuvinte cheie adecvate intr-o anumita pagina Web, folosind aceeasi culoare a textului cu cea a fundalului paginii. In acest fel, doar robotii motoarelor de cautare le pot detecta si motorul va avea tendinta apoi sa creasca pozitionarile site-ului. Deci, atunci cand motoarele de cautare scaneaza paginile pentru anumite cuvinte cheie dintr-o cerere de cautare, paginile cu link-uri si texte ascunse ar putea aparea automat in partea de sus a rezultatelor. Desigur ca aceasta tehnica, precum si altele, pot fi raportate pentru a fi scoase din cautari.

3. Atacul Sybil sau site-uri oglinda

Acesti termeni se refera la site-urile cu acelasi continut, dar avand URL diferit. Aceste site-uri se leaga la unul pe altul pentru a obtine mai multi vizitatori, fapt ce contravine mai tuturor regulilor etice din web, precum si celor ale motoarelor de cautare.

4. Pagini de tip "Doorway"

Se refera la niste pagini de intrare (de landing) care sunt plasate pe site-uri de proasta calitate, dar folosesc tehnici de spam pentru a obtine un ranking mai ridicat pentru unul sau mai multe cuvinte cheie. Aceste site-uri pot avea acelasi continut preluat de la alte site-uri, neavand meniul de navigare, ci doar un link catre pagina principala.

5. Cloaking

Termenul "cloaking" se refera la functii utilizate pentru a oferi mai multe pagini diferite pentru vizitatori fata de cele oferite motoarele de cautare. Unele servere sunt facute pentru a identifica adresele IP ale botilor, permitandu-le sa le ofere pagini bogate in continut in timp ce sunt afisate paginile lor web pentru vizitatori, cu un alt continut. Se poate redirectiona, de asemenea, un vizitator la pagina lor principala (homepage).

6. Ferme de link-uri

Acestea sunt pagini cu zeci, sute sau mii de link-uri catre site-uri al caror continut nu au similitudini cu site-ul in cauza, relevanta fiind acum unul dintre factorii de ranking. Aceasta tehnica este de obicei folosita cu scopul de a obtine asa-numitele « link-uri de popularitate ».

Care sunt riscurile si pericolele la care se expun cei care recurg la aceste tehnici?

Desi pot aduce pozitionari ridicate pentru site-ul dvs., intotdeauna amintiti-va ca aceste efecte sunt doar temporare. Se poate merge doar pe timp de cateva zile, saptamani sau luni, dar odata ce site-ul dvs. e prins utilizand tehnici spammy, el va fi sters din indexul motorului de cautare pentru o lunga perioada de timp, poate chiar pe viata. Odata interzis, va fi foarte dificil pentru site-ul dvs. pentru a fi reindexat. Va trebui, probabil, sa incepeti cu achizitionarea unui nume nou de domeniu.

Din cauza numarului tot mai mare de spammeri din zona SEO, motoarele de cautare isi imbunatatesc constant calitatea si algoritmii tehnologiei de cautare pentru a ne oferi rezultate cat mai relevante, cu filtre rapide si mai avansate pentru a detecta spamul cu scopul de a ne furniza doar informatii utile, facand ca acea cautare sa nu fie pierdere de timp.

Este foarte indicat sa ne gandim de doua ori inainte de a utiliza aceste tehnici – chiar daca pe moment ni se par atractive, pentru ca exista o posibilitate foarte mare de a fi prins pana la urma si taxat corespunzator.